mamaplus

Epidemiolog din Moldova: ”Al treilea an să trecem la online este distrugerea învățământului”

-
//
23.07.2021

În contextul pandemiei de coronavirus, unul dintre cele mai mari pericole care ar duce din nou la creșterea cazurilor de infectare în Republica Moldova este începutul noului an de învățământ. Este opinia doctorului habilitat în medicină Viorel Prisăcaru care îndeamnă autoritățile din domeniul Sănătății să oblige profesorii și contingentele de risc să se imunizeze.

„Eu ca epidemiolog văd cel mai mare pericol începutul anului de învățământ. Dacă noi mergem cu acest tempo și crește morbiditatea, situația se înrăutățește, ajungem la 1 septembrie și iar din nou trecem la online? Al treilea an să trecem la online este distrugerea învățământului. 

Dacă noi am conștientiza problema asta, autoritățile ar pune problema ca să facă tot posibilul ca pe timp de vară când situația este favorabilă, să micșorăm morbiditatea, să putem intra în 1 septembrie, dar noi nu facem asta. Noi nici nu ne vaccinăm măcar. Cum așa ceva? Când știi că începe anul de învățământ? Numai 30% din profesori sunt vaccinați. De ce nu conștientizăm problema?!”, se întreabă revoltat profesorul și doctorul habilitat în medicină Viorel Prisăcaru.

Epidemiologul vine cu un îndemn în adresa autorităților.

„Eu le-aș da un mare sfat dacă vor să mă asculte. Să nu irosim vaccinul Johnson & Johnson pentru altcineva, ci să vaccinăm învățătorii că are o singură doză. De obligat la urma urmei. Avem tot dreptul de a obliga contingentele cu risc. Eu nu zic toată populația. Noi intrăm la 1 septembrie cu învățătorii nevaccinați. Cum așa ceva?”, a menționat Viorel Prisăcaru.