mamaplus

Educația din Moldova va fi susținută de un grant de 5 milioane de dolari. Pe ce vor fi cheltuiți banii

-
//
23.06.2022

Cinci milioane de dolari vor fi oferiți de către Parteneriatul Global pentru Educație, în vederea promovării reformelor în acest domeniu. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației și Cercetării.

„La 21 iunie 2022, Bordul de Guvernare al Parteneriatului Global pentru Educație a informat Ministerul Educației și Cercetării despre aprobarea pentru Republica Moldova a unui grant în valoare de cinci milioane de dolari, oferit de Fondul de Multiplicare al Parteneriatului Global pentru Educație”, se arată în comunicatul instituției.

Potrivit Ministerului, aprobarea grantului s-a realizat în temeiul aplicației depuse de Ministerul Educației și Cercetării la începutul anului 2022. Sprijinul financiar acordat de Parteneriatul Global pentru Educație( PGE) are drept scop susținerea reformelor în domeniul educației, conform priorităților stabilite în Strategia Educația 2030 și a Programului de implementare a acesteia. Documentele de politici menționate, de asemenea, au fost elaborate cu susținerea financiară a PGE.

„Sursele financiare ale grantului PGE urmează a fi utilizate pentru învățământul general până în anul 2025. În context, Ministerul Educației și Cercetării se angajează să mobilizeze la nivel național surse financiare de la partenerii de cooperare, ținând cont de prioritățile stabilite în Strategia Educația 2030. Astfel, procesul de elaborare a aplicației ministerului pentru Fondul de Multiplicare al PGE a fost susținut de către UNICEF în calitate de Agent de Grant și consultat pe larg cu partenerii de cooperare, inclusiv în cadrul Grupului Local de Țară (LEG). În acest sens, UNICEF, PNUD, Uniunea Europeană și Agenția Universitară a Francofoniei și-au exprimat susținerea financiară a acestui demers”, se menționează în comunicat.

Ministerul precizează că mijloacele financiare ale grantului oferit de PGE vor fi folosite pentru implementarea unui program de creare în sistemul educațional național a unui cadru digital și TIC solid, cu instrumente și echipamente moderne, în scopul promovării unei educații echitabile, de calitate, accesibile pentru toți copii și adolescenții, băieți si fete, dar și pentru a crește reziliența sistemului ca răspuns la experiențele și lecțiile învățate în timpul pandemiei de Covid-19.

„Dimensiunile cuprinse în cadrul acestui program pentru a fi susținute financiar vor fi: (1) dotarea instituțiilor de învățământ general cu mijloace ale tehnologiei informației și comunicațiilor; (2) consolidarea mediului de învățare digitală prin dezvoltarea conținutului pedagogic al programelor de studiu pentru învățarea digitală și capacitarea (formarea) profesorilor pentru utilizarea acestora și (3) sporirea eficienței managementului educațional cu ajutorul instrumentelor digitale”, precizează reprezentanții Ministerului.

Astfel, în scopul implementării eficiente a programului, va fi creat un Comitet de Coordonare a programului la care vor participa factori de decizie din cadrul autorităților publice centrale, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic.