mamaplus

Ecologiștii de la noi bat alarma: apa din fântâni este foarte periculoasă pentru sănătate

-
//
25.10.2019

Avertizarea vine din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care afirmă că apa din majoritatea fântânilor publice de la noi conține o cantitate mare de nitrați și poate provoca intoxicații. Ecologiștii spun că ar trebui să renunțăm la fântâni, în cazul în care o folosim.

Din cele 104 mii de fântâni care există în Moldova, doar 17 mii sunt funcționale. În majoritatea fântânilor apa este de proastă calitate, spun specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. O dată pe an aceștia efectuează teste de laborator, însă calitatea apei nu se îmbunătățește, spune medicul igienist din cadrul ANSP, Liliana Carp.

„Din probele prelevate la conținutul de nitrați, aproximativ 80% au fost neconforme normelor sanitare. Deci, s-au depistat nitrați care depășesc normele admisibile. În raioanele Anenii Noi, Ștefan Vodă, Glodeni s-a constatat un conținut ridicat de fluor în apa din fântâni care cauzează, în special, la copii fluoroza oaselor și a dinților.” 

Cauzele principale a contaminării apei din fântâni sunt lipsa sistemelor centralizate de canalizare, amplasarea gunoiștilor în apropierea surselor de apă, dar și utilizarea în sol a fertilizanților pe bază de amoniu.

Președintele Mișcării Ecologiste Chișinău, Vladimir Garaba, susține că populația ar trebui să renunțe la consumul apei din fântâni.