mamaplus

E sărbătoare și răsună muzica: Zinaida Julea își sărbătorește ziua de naștere

-
//
02.12.2022

Cunoscuta cântăreață de muzică populară și ușoară Zinaida Julea, Artistă a Poporului, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, își sărbătorește astăzi ziua de naștere.

Solicitată de Moldpres, Zinaida Julea a menționat că în prezent lucrează la o carte pe care a început-o mai mult timp în urmă.

”De-a lungul vieții și carierei mele, am cutreierat o lume întreagă, diverse continente. Împreună cu Orchestra de muzică populară ”Fluieraș”, condusă de regretatul maestru Serghei Lunchevici, care m-a angajat în acest colectiv artistic la vârsta de 16 ani, am întreprins turnee în nenumărate țări. Am evoluat, împreună cu ”Fluieraș”-ul, am cântat alături de Arkadi Raikin, Muslim Magomaev, Anna Gherman, Helena Vondracikova, Maia Plisețkaia, Igor Kirilov, Irina Arhipova și multe alte personalități. Precum vedeți, am despre cine și despre ce scrie”, a subliniat cântăreața.

Potrivit sursei citate, volumul este despre oamenii dragi sufletului ei pe care i-a cunoscut, despre obiceiurile și tradițiile din țările vizitate de artistă. Vor fi în el și întâmplări haioase, și altele mai triste, iar în paginile cărții pulsează viața pe care a trăit-o cu multă dăruire de sine.

Artista are amintiri frumoase de la numeroasele ei concerte, pe care le-a prezentat cu Orchestra ”Fluieraș” împreună cu colegii săi pe cele mai prestigioase scene din Moscova: Sala cu Coloane, Sala Ceaikovski, Palatul Congreselor din Kremlin, precum și în sălile din Paris, Roma, Lisabona, Rio de Janeiro, Lima, Ciudad de Mexico, New Delhi, Helsinki, etc.

Zinaida Julea s-a născut la 2 decembrie 1951 în satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga" (1973-1977) cu Vladimir Achimov (dirijat coral) și la Institutul de Arte (1988-1993) din Chișinău cu Vasile Stratulat (regie manifestări culturale).

La vârsta de 16 ani, Zinaida Julea este invitată de către maestrul Serghei Lunchevici în calitate de solistă în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii din Chișinău (în prezent Filarmonica Națională „S. Lunchevici"), unde a activat până în 1991. Cu acest colectiv artistic a efectuat mai multe turnee peste hotare, cutreierând aproape toate continentele. În prezent, Zinaida Julea este solistă a Orchestrei municipale din capitală condusă de frații Vasile și Vitalie Advahov.

În 1976 Zinaidei Julea i s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită, iar în 1985 - cel de Artistă a Poporului. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1997 - cu ”Ordinul Republicii”. Zinaida Julea a cântat în ansamblu cu Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Victor Copacinschi, Ion Dascăl, Tamara Ciobanu, Gheorghe Eșanu, Alexei Botoșanu, Petre Zaharia, Simion Brânzilă ş.a. A înregistrat câteva albume muzicale - ”Pentru inima oricui”, ”Pe ulița satului”, ”Lume, nu mă judeca” ș.a. O stradă din satul ei natal îi poartă numele.

mamaplus