Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că rezultatele de laborator au confirmat rujeola în cele două cazuri suspecte, depistate săptămâna trecută. Este vorba de un copil cu vârsta de cinci ani din capitală și unul cu vârsta de un an și nouă luni din raionul Dondușeni.
Medicii spun că, în ambele cazuri, pacienții nu au fost vaccinați împotriva acestui virus. Între timp, un alt caz suspect a fost înregistrat la un copil cu vârsta de 16 ani din raionul Glodeni. Autoritățile așteaptă rezultatele analizei de laborator.
În contextul noilor cazuri de rujeolă, specialiștii îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii împotriva acestui virus. Ei atenționează că aceasta este singura metodă de profilaxie a rujeolei, cu atât mai mult că este inclusă în Programul Național de Imunizare, ceea ce înseamnă că este gratuită. Prima vaccinare are loc la vârsta de un an, iar a doua - la șase sau șapte ani. Ultima procedură se aplică la 15 ani, a precizat epidemiologul Laura Țurcan.
"Părinții să-și revadă viziunea în privința vaccinării, să meargă cu copiii, să-i vaccineze, pentru că vaccinând copiii nu-i lasă neprotejați în fața bolii, în fața virusului și copiii pot fi protejați de această infecție, care, de fapt, este o infecție nu ușoară, ea poate să aibă și diferite complicații - pneumonie, encefalite, otite", a spus Laura Țurcan.
De la începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate 80 de cazuri de rujeolă. În 23 dintre acestea virusul a fost contactat peste hotare. În 2018, rujeola a fost confirmată la 340 de pacienți.