Cercetătorii au descoperit că prima oră din viața unui copil este foarte importantă pentru alăptare. Contactul imediat dintre pielea mamei și a copilului după naștere crește semnificativ șansele de a obișnui copilul cu sânul.
Cercetătorii de la Vanderbilt University din SUA au constatat că, dacă mamele vin în contact cu bebelușul în prima oră de după naștere, acestea au cu 50% mai multe șanse să alăpteze 6 luni mai târziu. Experții o numesc „ora de aur“ de după naștere, atunci când copilul trebuie așezat pe burta mamei. Apoi, micuțul va începe să se miște instinctiv la sânii ei, ceea ce va facilita procesul de obișnuire a copilului cu alăptarea, dar și va crește gradul de apropiere emoțională a copilului și a mamei.
Studiul a arătat, de asemenea, că datorită contactului cu pielea mamei, copilul este mai puțin stresat mai târziu, are respirația și bătăile inimii mult mai echilibrate. Nou născutul folosește mirosul pentru a consuma lapte matern imediat după naștere.
După o oră sau două de la naștere, nivelului de hormoni de stres din sângele copilului este redus, iar el devine somnolent. De aceea, este important ca micuțul să fie așezat pe burta mamei și să i se permită să atingă pieptul cu buzele și să încerce să bea lapte în prima oră.
Statisticile arată că multe mame renunță la alăptare, deoarece acestea nu-și pot obișnui copiii cu acest proces. Respectarea regulilor în timpul „orei de aur“ reduce semnificativ probabilitatea unei astfel de probleme. Acest lucru este foarte important, deoarece alăptarea îi ajută pe copii să evite multe boli și să-și mențină sănătatea.
Sursa: kolobok.ua
Traducere: Mamaplus.MD