Peste 400 de învățători care predau o altă disciplină decât cea în care sunt specializaţi se pot recalifica gratuit. Cursurile au început ieri şi vor dura 12 luni.
Instruirile sunt destinate şi celor care nu au studii în pedagogie, dar care îşi doresc să îmbrăţişeze meseria. Este şi cazul Olesei Ermicioi. Femeia este contabilă de profesie, însă munceşte în calitate de bibliotecară la un liceu din Durleşti.
A venit la cursurile de recalificare pentru a deveni învățătoare.
"Am terminat Academia de Studii Economice. Activând în cadrul şcolii, a început să-mi placă ideia de a fi profesor de clasele primare. Speranţe, să avem un salariu decent", a spus Olesea Ermicioi, contabilă.
Ala Burcenco este profesoară de Fizică în satul Scăieni, raionul Donduşeni. Dar predă şi limba rusă, pentru că e lipsă de un asemenea specialist.
"Nu simt dificultăţi. Dificultăți în asta nu sunt. Şi o dată cu reforma învăţământului e un beneficiu pentru profesorii care mai capătă o şansă pentru a preda", a spus Ala Burcenco, profesoară de fizică.
Dascălii sunt bucuroşi că, după recalificare, vor putea obţine gradele didactice necesare pentru majorarea salariului.
"În primul rând, putem creşte pe plan profesional. Ministerul Educaţiei a făcut un lucru bun că ne oferă posibilitatea să urmăm aceste cursuri", a spus Valentina Argan, profesoară de biologie.
"Făcând a doua profesie, el are posibilitatea să mai câştige nişte ore. Gradul didactic, după vechea salarizare undeva în an se primeşte un adaos aproape de 10.000 de lei", a spus Elena Ţapu, decanul Facultăţii Formare Continuuă din cadrul Universităţii Pedagogice Ion Creangă.
Până acum, pentru recalificare, dascălii erau nevoiţi să achite până la 6.500 de lei. În acest an însă, cursurile sunt gratuite. Guvernul a alocat în acest sens peste un milion 500.000 de lei.
"Ne-am asumat costurile pentru aceste cursuri de recalificare. În total avem oferite 14 specializări", a spus Angela Cutasevici, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
Cursurile au loc în patru universităţi din Capitală.
Sursa: publika.md