Cuplul LGBT Angelica Frolov și Leo a depus cerere la starea civilă pentru a-și oficializa relația. Anunțul a fost făcut de șefa GENDERDOC-M pe rețelele de socializare.
Frolov relatează că inițial li s-a spus că în Moldova nu a fost încă adoptată legea privind căsătoriile LGBT. Ulterior, însă, li s-a acceptat solicitarea și li s-a comunicat că vor primi refuzul timp de 15 zile, transmite Realitatea.
„– N-am înțeles, spune funcționara, dar la noi încă nu este legea asta.
– Noi știm, dați-ne refuzul oficial, o să mergem cu el la judecată.
– Dar de ce nu vă căsătoriți în Europa?
– Pentru că suntem moldoveni.
– N-are importanță, căsătoriți-vă acolo, că aveți decizia de judecată.
– Nu, noi vrem aici.
– Aveți dreptul să vă căsătoriți și la sediul central, la Mihai Viteazul.
– Vrem aici să ne dați refuzul.
– Haideți la ghișeul nr. 14.
Ne ducem la alt ghișeu. O altă funcționară ia documentele noastre, se uită.
– Stați că nu am înțeles nimica…, se uită spre prima funcționară. – Dar tu ai văzut și-i aișea? Noi ce, avem așa drept? Se uită la noi. – Luați loc, vă rog”, citează Frolov discuția cu funcționarii de la oficiul stării civile.
Ulterior, cererea și copiile documentelor au fost recepționate, susține activista. Potrivit ei, după discuție, au trecut cam 30 de minute pentru ca responsabilii să ia o decizie și să le accepte cererea.
La sfârșitul lui ianuarie, Angelica, care este lesbiană, și Leo, persoană non-binară trans-masculină, care a ales să păstreze genul feminin în acte, au anunțat că vor merge în instanță dacă nu li se înregistrează oficial căsătoria. S-a întâmplat după ce s-a aflat despre decizia CEDO din 17 ianuarie 2023, iar cuplul este decis să lupte pentru a deveni o familie recunoscută din punct de vedere legal în Republica Moldova.
Mai mult, după ce biserica a criticat eventuala recunoaștere a căsătoriilor persoanelor de același sex, GENDERDOC-M spunea că va depune o plângere pe numele Mitropolitului Vladimir, acuzat de comunitate că instigă la ură.
Pe 17 ianuarie 2023, CEDO a decis ca țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv Republica Moldova, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, ceea ce înseamnă că autoritățile au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT+.
Fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, ezita să spună atunci dacă vor putea fi oficializate căsătorii ale persoanelor LGBT în Republica Moldova. El afirma că nu cunoaște despre decizia CEDO și că are nevoie să se documenteze pe marginea acestui subiect.
Cazul asupra căruia s-a pronunțat CEDO vizează Rusia și se referă la trei cupluri LGBT. În presa internațională acesta este numit „Fedotova și aliații versus Rusia”. Înainte de a merge în instanța internațională, persoanele au depus cereri pentru a-și oficializa relațiile la trei oficii de stare civilă, însă au primit refuz. Solicitanții acuzau că au fost discriminați în Federația Rusă din cauza orientărilor lor sexuale.
Sursa: realitatea.md