mamaplus

Cum vor activa sălile de sport și fitness din Chișinău începând cu 1 octombrie

-
//
28.09.2021

Noi restricții intră în vigoare în țară de la 1 octombrie 2021. Acestea vizează inclusiv activitatea centrelor de sport și fitness. Astfel, în localitățile în care a fost anunțat Cod roșu de alertă, printre care Chișinău și Bălți, toți clienții vor avea obligația să prezinte la intrare certificatul COVID-19.

Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică stabilește următoarele:

  • Centrele de sport/fitness își vor organiza activitatea cu asigurarea unei suprafețe de cel puțin 7 m2 pentru fiecare client, cu obligația ca toți clienții să prezinte, la intrarea în unitate certificatul COVID-19 (certificatul de vaccinare sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat Covid, sau rezultatul negativ unui test diagnostic.
     
  • Se suspendă antrenamentele de grup.
     
  • Evenimentele sportive vor fi organizate fără spectatori în interior sau cu participarea spectatorilor pînă la 50 la sută din capacitatea maximă a spațiului exterior, cu obligația ca toți spectatorii să prezinte la intrarea în spațiul unde se desfășoară activitatea certificatul COVID-19 personalului desemnat de către administrator.
     
  • Evenimentele sportive sub egida federațiilor internaționale de specialitate se vor desfășura conform protocoalelor stabilite de acestea. De la prezentarea certificatului COVID-19 pentru accesarea spațiilor sau evenimentelor prevăzute mai sus se scutesc persoanele sub 18 ani.

Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare din următoarele documente:

  • certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital); dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19; actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației;
  • rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).