Locuiesc la bloc fără apeduct şi canalizare. Locuitorii din oraşul Corneşti, raionul Ungheni, sunt nevoiţi să coboare şi câte cinci etaje pentru a aduce apă de la zeci de metri depărtare de casă. Mai bine de 20 de ani, Iulia Nicorici aduce apă de la fântână cu două găleţi.
Pensionara spune că robinetul din bucătărie stă doar de formă.
"Era cândva şi apă fierbinte şi apă rece, iată poftit. Apă caldă de acolo, pun în vas spăl şi torn aici", spune Iulia Nicorici, locuitoare a oraşul Corneşti.
Nici la capitolul baie, situaţia nu este mai bună.
"Putem şi în lighenaș să facem baie, fiindcă nu avem apă, uitaţi-vă că apa e în căldare. Iată aşa turnăm la veceu", a mai spus Iulia Nicorici.
Problema este şi mai gravă atunci când se blochează sistemul de canalizare.
Chiar în timp ce vorbeam cu locatarii o ţeavă a cedat:
"Permanent se întâmplă aşa situații, copii ies la joacă, vin murdari în casă, miros neplăcut, locatarii nici nu pot lăsa geamurile deschise".
"Tot ce se scurge se duce pe lângă fântâna mea din care folosim apă. Eu am copil mic, de jumătate de an, şi este grav să bei această apă".
"Este destul de greu dacă avem câte 3-4 copii să speli în mână, maşini automate nu putem folosi".
Şcoala, grădiniţa şi spitalul din oraş se aprovizionează cu apă din fântânile arteziane, însă nici aici situaţia nu este mai bună.
"Apă nu este permanent pentru că seacă artezianele. Acum se duc şi se băiesc acasă din lipsă de apă", a declarat Valeriu Donici, Şef Secţie Terapie.
Problemele ar putea fi soluţionate până în vara anului viitor, datorită unui proiect al Fondului Ecologic Național. Conductele au început să fie instalate, însă lucrările bat pasul pe loc din cauza că a fost stopată finanţarea. Costul total este de 37 de milioane de lei, iar până acum s-a investit aproape două milioane de lei pentru construcţia a cinci a kilometri de canalizare şi trei kilometri de apeduct.
"Noi nu facem renovarea sistemului vechi, noi implementăm, construim din nou reţeaua unui apeduct şi a unui sistem de canalizare nou. Sperăm să înceapă refinanţarea şi să finalizăm proiectul", a declarat Vera Buga, primarul oraşului Corneşti.
Consiliul de Administrare a Fondului Ecologic a rămas fără preşedinte, după comasarea Ministerului Mediului, cu cel al Agriculturii şi Dezvoltării Regionale. Noul responsabil este ministrul Vasile Bîtca. El a anunţat în timpul şedinţei din această săptămână că toate plăţile vor fi achitate în perioada următoare. În oraşul Corneşti locuiesc 3200 de oameni.
Sursa: publika.md