mamaplus

Cum sunt echipați medicii moldoveni care prelevează probe la COVID-19 la domiciliu (FOTO)

-
//
03.06.2020

Echipele mobile, formate din cel puțin doi asistenți medicali și un medic de familie sau asistent coordonator, au prelevat până acum aproximativ 900 de probe biologice de la persoanele suspectate sau infectate cu COVID-19 la domiciliu. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 400 de probe au fost prelevate la etapa inițială, atunci când pacienții manifestau simptome specifice de boală, iar peste 450 - după 14 zile de tratament. În prezent, 432 de pacienți cu forme ușoare de coronavirus sunt tratați de către medicii de familie. 

Ministerul Sănătății a publicat un reportaj foto în care a descris în detalii cum se desfășoară o zi de muncă pentru eroii în halate albe care prelevează probele la COVID-19, la domiciliile pacienților. Ziua lor de muncă începe dis-de-dimineață, de la ora 7:00. Deobicei, echipa este formată din doi asistenți medicali și șoferul ambulanței.

mamaplus

Una dintre cele două asistente medicale, Aliona Bugan, își îmbracă cu grijă combinezonul medical. Își pune respiratorul N95, mănușile, ochelarii de protecție și halatul de unică folosință. Doar după ce se asigură că a respectat toate măsurile de protecție iese din cabinetul medical. De peste 30 de ani, asistenta medicală supraveghează starea de sănătate a oamenilor din orașul Anenii Noi.

„În perioada pandemiei, consultăm oamenii prin intermediul telefonului, conversăm cu mamele, copii, ținem legătura permanent. Inițial mi-a fost puțin teamă de COVID-19, era și firesc, se știau foarte puține despre acest virus, dar simțul datoriei a fost mai puternic decât frica de infectare. Atunci când am ales medicina, am știut că o să fie și situații complicate, nu doar zile ușoare. Am fost pregătită pentru asta”, menționează Aliona Bugan.

mamaplus

Urmează prima vizită și primul pacient. Ajunși la fața locului, asistentele medicale intră în curtea pacientei cu un set de prelevare, un marker, cu care se indică pe eticheta eprubetei numele, prenumele pacientului și numărul buletinului de însoțire și un container în care va fi plasată eprubeta. Pentru recoltare, cele două asistente au utilizat două tije flexibile cu tampon steril care au fost aplicate în nazofaringe și orofaringe. Raclajul prelevat a fost depozitat într-o eprubetă cu mediu de transport. 

Procedura durează mai puțin de zece minute

Ulterior, asistentele medicale au amplasat eprubeta în containerul rezistent la scurgeri. După ce proba a fost sigilată, lucrătoarele medicale și-au dat jos echipamentul de protecție, respectând toate măsurile de siguranță. 

Eprubetele cu probele sunt duse la laborator în maximum 72 de ore, în corespundere cu procedura de transportare și păstrare a probelor substanțelor infecțioase.

Din 10 aprilie 2020, medicii de familie sunt implicați în tratarea pacienților cu forme ușoare de boală. Până în prezent, specialiștii au identificat mai mult de 1300 de persoane suspectate de infecția COVID-19, dintre care 987 au fost testate pozitiv. Peste 430 de oameni cărora le este administrat tratament la domiciliu s-au vindecat, iar 124 au fost internați cu semne de agravare în instituțiile medicale din țară. 

mamaplus
mamaplus