mamaplus

Cum se vede imaginea copilului în mass-media. Ce spun experții

-
//
05.04.2024

Cu cât mai mult ne apropiem de un scrutin electoral, cu atât mai mult politicienii recurg la diverse metode pentru a se promova. Uneori, se folosesc inclusiv de imaginea copiilor, fără a le proteja identitatea. Este, oare, corect ca minorii să apară în filmulețele și pozele publicate de actorii politici? Asta i-am întrebat pe experții în drepturile copiilor.

mamaplus

Experții de la Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) au relatat că utilizarea imaginii copiilor implică în mod clar un risc pentru ei. Această practică poate avea efecte asupra calității vieții, poate leza onoarea și demnitatea copilului, transmite Agora

De exemplu, un minor, a cărui imagine este utilizată de către un politician, este expus riscului de a fi ținta violenței emoționale (luare în derâdere, tachinare) și fizice atât din partea semenilor, cât și din partea adulților sau poate fi ținta cyber-bullyingului din cauza modului în care imaginea copilului este exploatată în mediul digital.

În ultimele două luni, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat cel puțin trei grădinițe din țară. Ulterior, a publicat pe rețele poze și video în care apăreau copii, fără a le proteja identitatea.

Atunci, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că le va solicita responsabililor să verifice dacă părinții și-au dat acordul pentru astfel de acțiuni.

Ulterior, AGORA a contactat ministerul pentru actualizări, însă autoritățile centrale se pare că au mâinile legate.

„Acceptul părinților nu a fost solicitat, însă noi nu putem sancționa instituția, pentru că ea se subordonează primăriei”, ne-a comunicat Marcelina Baleca, șefa direcției politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții.

Citește articolul pe Agora.md