Cum să evităm intoxicațiile în sezonul estival? Sfaturile medicilor!

Cum să evităm intoxicațiile în sezonul estival? Sfaturile medicilor!

-
//
07.06.2017

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică atenționează că, în perioada estivală, există risc sporit de toxiinfecții alimentare. Temperaturile mai mari de 25-30 grade C favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi a celor ușor alterabile de origine animală. Astfel, trebuie să avem o deosebită atenție la produsele din carne, lapte și produse lactate, pește și diverse produse gătite, care pot provoca toxiinfecţii alimentare. 

Cum să evităm intoxicațiile în sezonul estival? Sfaturile medicilor!

Ce trebuie să facem pentru a reduce riscul bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare?

  • Alăptarea naturală a copiilor mici în termen cât mai îndelungat;
  • Imunizarea copiilor contra infecției rotavirale;
  • Spălarea mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor. Controlaţi acest lucru la copii;
  • Spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;
  • Excluderea din alimentaţie a produsele alimentare uşor alterabile cu termen expirat sau de calitate negarantată (vizual, organoleptic);
  • Evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare;
  • Curăţarea şi dezinfecţia suprafeţelor de bucătărie şi inventarului (cuţite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
  • Plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie, a muştelor, insectelor de bucătărie, şoarecilor.

Potrivit datelor Centrului Națioanl de Sănătate Publică, au fost înregistrate peste patru mii de cazuri de boli diareice acute, în perioada ianuarie-aprilie, 80 la sută dintre pacienţi fiind minori. 

Sursa: Mamaplus.MD