Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică atenționează că, în perioada estivală, există risc sporit de toxiinfecții alimentare. Temperaturile mai mari de 25-30 grade C favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi a celor ușor alterabile de origine animală. Astfel, trebuie să avem o deosebită atenție la produsele din carne, lapte și produse lactate, pește și diverse produse gătite, care pot provoca toxiinfecţii alimentare.
Ce trebuie să facem pentru a reduce riscul bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare?
- Alăptarea naturală a copiilor mici în termen cât mai îndelungat;
- Imunizarea copiilor contra infecției rotavirale;
- Spălarea mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă, până la pregătirea bucatelor. Controlaţi acest lucru la copii;
- Spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;
- Excluderea din alimentaţie a produsele alimentare uşor alterabile cu termen expirat sau de calitate negarantată (vizual, organoleptic);
- Evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare;
- Curăţarea şi dezinfecţia suprafeţelor de bucătărie şi inventarului (cuţite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
- Plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata şi a materiei prime în frigider;
- Prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie, a muştelor, insectelor de bucătărie, şoarecilor.
Potrivit datelor Centrului Națioanl de Sănătate Publică, au fost înregistrate peste patru mii de cazuri de boli diareice acute, în perioada ianuarie-aprilie, 80 la sută dintre pacienţi fiind minori.
Sursa: Mamaplus.MD