În Republica Moldova locuiesc în jur de 187, 000 persoane cu dizabilități. Dintre acestea, aproape jumătate sunt femei, iar majoritatea dintre ele au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții. Pe lângă discriminarea gender cu care se confruntă o bună parte a femeilor din țară, cele cu dizabilități au de luptat cu multe alte prejudecăți.
Una dintre acestea este și Svetlana, o tânără orfană, de etnie romă, care suferă de distrofie musculară, iar din cauza aceasta îi vine greu să se deplaseze. Până la vârsta de nouă ani ea a fost un copil sănătos. Starea ei de sănătate și a celor șapte surori și frați ai săi a fost pusă în pericol de condițiile fizice în care trăiau – familia era una săracă și adesea copiii înghețau de frig pe timp de iarnă. Părinții Svetlanei au decedat cu mult timp în urmă, astfel, alături de încă trei surori, ea a ajuns la internat, unde a învățat să îngrijească de sine.
Acum șapte ani, ea a aflat că va deveni mamă. Atunci când a venit momentul să nască, ora 2.30, medicii erau ușor deranjați de ora târzie la care trebuie să lucreze. Ea striga de durere, iar ei îi spuneau să facă liniște – „Nu ești la discotecă!”. Cu vreo șapte luni în urmă, când s-a dus la medicul de familie, pentru a/i lua sub control nașterea, a fost sfătuită să avorteze.
Întreaga poveste cutremurătoare o vedeți în acest reportaj.
Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) lansează astăzi Raportului Starea Populației Lumii 2017, cu accent pe sănătatea sexual-reproductivă a persoanelor cu dizabilități, în special a fetelor și femeilor.
Sursa: reportaje.moldova.org