Moldova vineri a marcat Crăciunul după stilul nou. Deși în mod tradițional la 25 decembrie Crăciunul este marcat de catolici. Pentru prima dată autoritățile țării au stabilit că această zi va fi nelucrătoare în anul 2013. Potrivit datelor oficiale, în Moldova se numără peste 20 mii de catolici, ceea ce constituie 5% din toată populația țării. În republică la data de astăzi funcționează o eparhie catolică – la Chișinău. Ea întrunește 12 parohii.
Sărbătorirea Crăciunului a început cu liturghia solemnă în toate bisericile catolice din țară. După aceasta sărbătoarea a continuat în atmosferă de familie.
După serviciul de Crăciun la biserică, în meniul de sărbătoare se includ și bucate cu carne – sarmale, cîrnați de casă, piftie, precum și pește. În afară de aceasta, gospodinele coc tradiționalii „crăciunei" împletiți din aluat cu drojdii. Ei sînt împărțiți celor care vin să colinde și se păstrează sub icoană pînă la Paște.
În Moldova de Crăciun se colindă – se cîntă nu numai catrene, dar și întregi balade despre nașterea lui Hristos.
Vineri la Chișinău a avut loc cursa de ciclism a Moșilor Crăciun. În piața din central capitalei, precum și în orașele mari, sînt organizate tradiționalele tîrguri de Crăciun, care vor funcționa pînă la Crăciunul după Calendarul Iulian.
În scuarul Catedralei de la Chișinău lîngă pomul de Crăciun a avut loc tradiționalul concert de sărbătoare cu participarea interpreților din Moldova.
Tot ieri în Moldova creștinii au marcat Ziua sfîntului Spiridon. Conform statisticii, la 25 decembrie în republică și-au sărbătorit ziua îngerului circa o mie de persoane.
Dacă cineva n-a reușit să sărbătorească Crăciunul, nu-i nimic strașnic. În Moldova e posibil totul. În mod tradițional, în țară 7 ianuarie, cînd este sărbătorit Crăciunul creștin, este de asemenea zi de odihnă. Este nelucrătoare și a doua zi după Crăciun – 8 ianuarie. Pînă la aceste zile de sărbătoare va mai fi și Anul Nou. Așa că în Moldova a sosit seria sărbătorilor de iarnă.
Sursa: www.noi.md