Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Mucenici Iulita și Chirică, mamă și fiu. În popor, sărbătoarea mai poartă denumirea de „Chirică Şchiopul”. Se spune că în această zi nu se dă nimic din casă, femeile nu lucrează și nici nu scot gunoiul afară.
În calendarul popular, denumirea sărbătorii provine din compunerea numelor Sfinților Mucenici Chiriac și Iulita, căreia i se mai spune în popor Ciurica. Aceasta este o divinitate feminină, care le oferă femeilor puteri nebănuite. Iulita era o femeie tânără din cetatea Iconiei. Fiind prigonită pentru credința sa în Dumnezeu, aceasta a fost omorâtă în chinuri împreună cu pruncul său Chiriac, de trei anișori, care era şi şchiop. Trupurile lor au fost îngropate de niște slujitori, iar când acestea au fost dezgropate, în vremea împăratului Constantin, erau întregi, neputrezite și pline de mireasmă.
Potrivit tradiției, în această zi, femeile ar trebui să ciuruie boabe de porumb prin curte şi să-i ia de păr pe bărbați şi să-i bată, ca să le meargă bine tot anul. Se ține totodată şi pentru sporul casei; nu se dă nimic din casã. În această zi, femeile nu lucrează absolut nimic, nu scot nici gunoiul din casă, nu împrumută nici foc, căci e o zi cu primejdie, rea de boală, de pagubă, mai ales pentru vite, să nu le ia lupul.
Se spune că femeile ce vor lucra de Ciurica, tot anul le vor bate bărbații. Femeile se păzesc să fie bătute sau chiar să le pună mâna-n cap, altfel tot anul vor fi bătute sau ciuruite. De Ciurică, dacă se ceartă femeia cu bărbatul, se vor certa tot anul. Oamenii se feresc să se certe, ca să nu le meargă aşa tot anul.