mamaplus

Copilul unui profesor american din Chișinău a decedat după ce a căzut de la geamul unei clase. Tatăl, revoltat de justiția de la noi: ,,Spre șocul meu, am fost declarat drept suspect”

-
//
03.07.2023

Un copil de trei ani, fiul unui profesor american care preda limba engleză la o școală privată din Chișinău, a decedat după ce a căzut de la etajul trei al unei încăperi a instituției. Băiatul a căzut de la geamul panoramic al clasei, în timp ce se juca împreună cu alți copii, iar părinții participau la o adunare a profesorilor cu directorul școlii. Deși tatăl băiatului acuză conducerea școlii, procurorii au deschis dosar penal pe numele lui, bănuindu-l de „lipsirea de viață din imprudență”, pentru că și-ar fi lăsat copilul nesupravegheat. Între timp, bărbatul a fost scos de sub urmărirea penală, dar spune că a rămas cu un gust amar despre felul în care se face justiție în Republica Moldova, scrie zdg.md.

mamaplus

Tadaki Tsujimura preda de 3 ani limba engleză la o școală privată internațională din Chișinău ce face parte din grupul Quality Schools International (QSI). A venit în R. Moldova în 2020 și spune că îi plăcea aici și că dorea să-și continue activitatea didactică la noi în țară. În data de 3 aprilie curent, zi de luni, Tadaki i-a luat cu el la școală pe fiul său Eiji, în vârstă de 3 ani și pe fiica lui de 6 ani. Pentru că Tadaki urma să participe la o adunare a profesorilor cu directorul instituției de învățământ, copiii acestuia au rămas, alături de copiii altor profesori,  în cabinetul în care tatăl lor avea ore.

Circumstanțele incidentului

La câteva minute după începutul ședinței însă, băiatul a căzut de la geamul panoramic al clasei care se întinde de la pod până la podea, fără a avea instalat un mecanism de protecție.

„După câteva minute de la începerea ședinței, cele 3 fete care erau cu Eiji au ieșit în fugă din clasa în care se aflau și au spus că Eiji a căzut. M-am ridicat, crezând că a căzut și s-a rănit, așa că am părăsit întrunirea și am intrat în cabinetul meu, însă nu l-am văzut. Cineva a spus că a căzut pe fereastră. Am alergat spre scări, strigând ca cineva să sune la 112. Am ajuns afară și l-am văzut pe fiul meu nemișcat, întins pe jos. M-am așezat lângă el. Eram în panică. I-am tot spus că-l iubesc și l-am sărutat în mod repetat în timp ce așteptam o ambulanță. Am încercat să-i găsesc pulsul, dar nu m-am putut concentra. Când ambulanța a sosit, le-am spus că au trecut în jur de șapte minute de când a căzut. Ei nu au făcut nimic pentru a-l resuscita odată ce nu au putut stabili pulsul. Ulterior, Eiji a fost transportat la morgă”, își aduce aminte cu groază de acea zi Tadaki Tsujimura.

„Spre șocul meu, am fost declarat drept suspect în cazul decesului fiului meu”

Pe marginea decesului fiului său a fost inițiată o cauză penală, în care tatăl distrus de moartea acestuia a ajuns să fie bănuit pentru faptul că, aflându-se la adunare, nu ar fi avut grijă de copil. Dosarul penal a fost deschis pentru „lipsirea de viață din imprudență”, deși bărbatul declarase că fereastra nu era deschisă când el a plecat din clasă și că nu știe cine a deschis-o. „După câteva zile am primit un mesaj de la secretara școlii că trebuie să iau un avocat și să merg la departamentul de poliție, habar n-aveam de ce. Spre șocul meu, am fost declarat drept suspect în cazul decesului fiului meu”, povestește Tadaki Tsujimura.

Citește continuarea pe zdg.md.