mamaplus

Copiii până în clasa a cincea din capitală ar putea călători gratuit cu transportul public

-
//
11.05.2022

Planul tarifar majorat pentru călătoriile cu transportul public din municipiul Chișinău va fi prezentat la ședința de mâine a Consiliului Municipal Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de către edilul capitalei, Ion Ceban, la conferința de presă organizată astăzi. Primarul a venit cu explicații privind majorarea și a declarat că mulți copii și persoanele care fac parte din grupurile social vulnerabile vor călători gratuit. La fel, va fi un abonament unic pentru troleibuz și autobuz. 

”Prețurile la rutele interurbane au fost majorate fără o analiză și dezbateri. O mie de metri cubi de gaze a crescut timp de un an de la 127 de dolari, la 1193 de dolari în luna aprilie 2022.

În prezent, Chișinău este orașul cu cel mai mic tarif pentru călătoriile în transportul public din toate țările civilizate. Accentul punem pe călătorul fidel care are de câștigat în urma ajustării tarifelor și aprobării pachetului social.

În urma scumpirilor la carburanți, costul de subvenționare al Primăriei Chișinău către cele 2 Parcuri de transport public se ridică de la 700 de milioane de lei la un miliard de lei și pune în pericol activitatea și dezvoltarea de mai departe a Parcurilor RTEC și PUA.

Zilnic, avem majorări la litrul de benzină și motorină cu 60 de bani, iar de la 17 lei în medie, azi am ajuns la 28,78 și 27,90 de lei litrul de benzină și motorină, 16,44 de lei – prețul la gaz. Prețul la energia electrică la fel s-a majorat.

Timp de un an, am procurat și am adus la Chișinău - 240 de unități de transport noi. Troleibuzele și autobuzele vechi, practic au dispărut de pe străzile capitalei.

În suburbii am repartizat pe rute autobuze noi, iar cele uzate au fost scoase de pe linie. Parcurile RTEC și PUA au fost reparate, modernizate și au fost create condiții pentru muncitori, atât la locul de muncă, cât și la cantine și vestiare. Fiind investite în acest sens circa 700 de milioane de lei. Am majorat salariile pentru angajați, deoarece erau mici și neatractive. Am instalat împreună cu partenerii și din bugetul municipal, 358 de stații noi în municipiul Chișinău”, se arată într-un mesaj publicat de edilul Ion Ceban pe rețelele sociale.

Proiectul de ajustare a prețurilor presupune următorul pachet social:

  • Toți pensionarii – 200 de mii de persoane, vor călători gratuit. Până acum, doar un număr redus călătoreau gratuit, iar alt număr de persoane procurau cu reducere abonamentele.
  • 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a, vor călători gratuit. Până acum, era vorba de copii până la 7 ani.
  • În jur de 18 categorii de persoane, inclusiv cele vulnerabile, vor călători gratuit.

Ceea ce este foarte important și oamenii trebuie să cunoască:

  • Prețul propus de 6 lei, va fi unicul atât pentru Chișinău cât și suburbii. Cu abonamentul procurat, se poate călători din suburbie în Chișinău, și retur, indiferent dacă se schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat.
  • Cu abonament, dacă călătorești mai mult cu transportul public, indiferent cu troleibuzul sau autobuzul.