mamaplus

Copii, scoși în viață de sub ruinele clădirilor distruse de cutremurul din Turcia, după circa 40 de ore

-
//
08.02.2023

Mai mulți copii au fost recuperați în viață de salvatorii din Turcia după zeci de ore în care au fost prinși sub dărâmături, în zonele grav afectate de cutremurul din 6 februarie, relatează Al Jazeera, care citează presa turcă, transmite Libertatea.

mamaplus

Printre aceștia se numără o fetiță de 12 ani din provincia Malatya, care a fost scoasă dintre ruine după 40 de ore, și o fetiță siriană în vârstă de 10 ani, care a fost salvată dintre dărâmăturile unei clădiri de cinci etaje care a fost pusă la pământ în provincia Hatay. Ea a fost prinsă între resturile construcției timp de 39 de ore. O altă fetiță în vârstă de patru ani a fost salvată în Hatay, la 33 de ore după ce au avut loc cutremurele, în timp ce un băiat de șase ani a fost, de asemenea, scos în viață dintre dărâmături în aceeași provincie. 

Agenția turcă Anadolu a relatat că echipele de urgență lucrează în continuare la salvarea mamei băiatului. De asemenea, în Kahramanmaraș, o femeie în vârstă de 58 de ani a fost salvată dintre ruinele unui hotel după 52 de ore, relatează CNN Turk. Președintele turc, Recept Tayyip Erdogan, a anunțat marți după-amiază că până atunci, aproximativ 8.000 de persoane fuseseră salvate dintre ruinele clădirilor distruse de cutremure. 

Eforturile de salvare continuă, însă sunt îngreunate de temperaturile scăzute, drumurile avariate și conexiunile slabe la internet. Potrivit unor experți citați de New York Times, „perioada de aur” pentru a salva oameni de sub dărâmături este de până la trei zile după ce a avut loc un cutremur.

Un cutremur de 7,8 grad a zguduit luni, 6 februarie, sudul Turciei. Cea mai afectată provincie este Gaziantep, aproape de granită cu Siria. Nouă ore mai târziu, un al doilea seism de 7,5 grade sa produs la o distanță de circa 100 de kilometri de epicentrul primului. Aproape 8.000 de oameni au murit în Turcia și Siria în urmă cutremurelor, iar numărul răniților din ambele țări este de ordine zecilor de mii.