Cît de întâlnită este depresia provocată de atmosfera de la serviciu

Cît de întâlnită este depresia provocată de atmosfera de la serviciu

-
//
10.10.2017

Ziua mondială a sănătății mintale este marcată astăzi la nivel internațional. Tema din acest an este confortul psifologic și atmosfera de la locul de muncă. 

Cît de întâlnită este depresia provocată de atmosfera de la serviciu

Așa cum o bună parte din viață o petrecem la locul de muncă, modul în care ne simțim acolo reprezintă unul din factorii care determină bunăstarea noastră generală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), atmosfera negativă la serviciu poate duce la apariția problemelor de sănătate fizică și mintală, consum excesiv de alcool și alte substanțe, absenteism și scăderea productivității de muncă.

Depresia și tulburările de anxietate reprezintă bolile mintale comune care au un impact asupra capacității noastre de a munci și de a lucra productiv. 

La nivel global, peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie, care reprezintă una dintre principalele cauze ale dezabilității, iar mai mult de 260 de milioane trăiesc cu tulburări de anxietate. Potrivit unui studiu publicat recent și realizat sub coordonarea OMS, scăderea productivității muncii cauzate de depresie și tulburări de anxietate costă economia mondială circa 1 trilion de dolari SUA.

Astfel, managerii sunt îndemnați să ofere suport angajaților care suferă de tulburări mintale, pentru că în final au nu numai angajați sănătoși, dar și productivi.

Bune practici pentru angajatori:

• Puneți în practică măsuri de identificare a problemelor de sănătate mintală în rândul angajaților.
• Acordați sprijin și informați personalul despre tratament.
• Sprijiniți modul de viață echilibrat dintre serviciu și viața personală. 
• Implicați angajații în procesul de luare a deciziilor.
• Recunoașteți și recompensați performanțele.
• Asigurați posibilități de creștere profesională.

Depresia poate fi prevenită și tratată. Recunoașterea acestei stări și apelarea după ajutor este primul și cel mai critic pas spre recuperare. Depresia i se poate întâmpla oricui și nu este un semn al slăbiciunii. Depresia e ca un „câine negru”, pe care trebuie să-l dresăm ca să scăpăm de boală. Dacă credeți că aveți depresie, cereți ajutorul medicului de familie sau de specialitate sau adresați-vă psihologului. 

Urmăriți un video realizat de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova.

Sursa: Mamaplus.MD