Cireșe: beneficii și recomandări

Cireșe: beneficii și recomandări

-
//
26.05.2017

Cireșele au nenumărate beneficii pentru sănătate, începând de la echilibrarea tensiunii arteriale și până la prevenirea cancerului.

Cireșe: beneficii și recomandări

Beneficii cireșe

Îți reglează tensiunea arterială – cireșele sunt bogate în potasiu, despre care se stie că este eficient în reducerea tensiunii arteriale. Potasiul contraatacă efectele negative ale sodiului, Totodată, cireșele conțin și quercetină, antioxidant care ajută vasele de sânge să se relaxeze.

Îți  asigură un somn odihnitor – cireșele sunt unele dintre puținele surse naturale de melatonină, hormon care scade temperatura corpului și induce starea de somnolență.

Calmează durerile musculare – potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Societății Internationale de Sport și Nutritțe, atleții care consumă suc acru de cireșe preț de 7 zile înainte de o cursa importantă, au dureri musculare mai reduse, comparativ cu cei care nu consumă suc de cireșe. Cercetătorii sunt de părere că efectul antioxidant al cireșelor este cel care estompează durerile, scăzând inflamația.

Previn cancerul – cireșele sunt bogate în betacaroten, vitamina C, quercetină și antociani, care împreună pot preveni, dar și combate cancerul. Studiile făcute recent au scos la iveală faptul că antocianii previn mutațiile genetice care pot declanșa apariția cancerului.

Îți subțiază talia – cercetătorii de la Universitatea Michigan au făcut un studiu în urma căruia au descoperit că antocianii din cireșe activează o molecula care ajută la eliminarea depozitelor de grăsimi.

Te protejează de diabet – cireșele au un indice glicemic extrem de redus, adică 22, comparativ cu alte fructe. Spre exemplu, indicele glicemic al fructelor de pădure este 40, în timp ce indicele glicemic al caiselor este de 57 – așadar, cireșele te protejează de diabet, dar sunt totodată și o gustare ideală pentru persoanele diagnosticate deja cu această afețiune.

Încetinesc procesul de îmbătrânire – cireșele sunt fructele cu cel mai mare conținut de antioxidanți. Antioxidanții luptă cu radicalii liberi, care determină apariția semnelor îmbătrânirii pe chipurile noastre. Un pahar de suc de cireșe pe zi are capacitatea de a încetini procesul de imbătrânire potrivit cercetătorilor de la Universitatea Michigan.

Ameliorează durerile articulare – fie că este vorba despre gonartroză, fie ca este vorba despre artrită, durerile articulare sunt calmate de sucul de cireșe consumat de două ori pe zi, timp de 3 săptămâni la rând.

Cireșe: beneficii și recomandări

Valori nutriționale 1 cană de cireșe

  • Calorii: 87
  • Grăsimi: 0
  • Carbohidrați: 22 g
  • Fibre dietetice: 3 g
  • Zahăr: 18 g
  • Proteine: 1 g
  • Vitamina C: 10 mg
  • Vitamina K: 2,9 micrograme

Cum să consumi cireșele

Cireșele pot fi consumate ca atare, dar si sub formă de suc, pentru că tu sa beneficiezi de toate proprietățile acestor fructe.

De asemenea, cireșele pot fi folosite și în prăjituri sănătoase, precum și în salate.

Rețeta de salată cu cireșe si quinoa

Timp: 50 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 2 căni de cireșe fără sâmburi, 2 căni de quinoa, ½ cană de orez sălbatic, 1 cană de varză kale, ½ cană de țelină mărunțită, ½ cană de migdale mărunțite, sare de mare și piper dupa gust, ¼ ulei de măsline extravirgin, ¼ cană de oțet de mere, 1 linguriță de mustar, 1 cățel de usturoi mărunțit.

Înmoaie quinoa în apă preț de 15 minute. Gătește apoi orezul în 3 căni de apă preț de încă 15 minute. Scurge quinoa și adaug-o peste orez. Mai gatește apoi încă un sfert de oră. Strecoăra apoi amestecul de orez și quinoa și amestecă-l cu legumele, cu cireșele și cu migdalele. Asezonează salata cu uleiul de măsline, cu oțetul, cu muștarul, cu sarea și piperul și serveste salata.

Sursa: doc.ro