Circa 10.000 de familii și trei grădinițe din Capitală vor economisi până la 10% pentru consumul de energie termică și apă caldă. Clădirile vor beneficia de Puncte Termice Individuale, care urmează a fi instalate în subsolul edificiilor, până la următorul sezon rece.
Licitația internațională privind contractarea serviciilor de instalare a fost finalizată cu semnarea contractului de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Termoelectrica S.A. și Joint Venture Techno-Test S.R.L. (Techno-Test S.R.L., SC ENERGOFOR S.R.L.).
De menționat că valoarea contractului este de circa 3,3 milioane de euro și este parte a celui de-al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială.
Punctele Termice Individuale sunt un complex de instalații moderne care asigură transferul energiei termice din sistemul centralizat de termoficare - în sistemele interne ale clădirii pentru încălzire, ventilare și prepararea apei calde menajere.
„Instalarea Punctelor Termice Individuale în blocurile locative conectate la sistemul centralizat de termoficare va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor, reducerea consumurilor de energie termică și eficiență energetică. Ne dorim să avem astfel de proiecte în cât mai multe clădiri”, a menționat directorul UCIPE, Ruslan Surugiu.
Astfel, Punctele Termice Individuale au mai multe avantaje, printre care:
Conectare individuală a încălzii la nivel de bloc;
Setarea și reglarea temperaturii, în funcție de necesitate, prin intermediul panoului de comandă;
Ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura aerului exterior – datorită senzorului de temperatură, care reglează automat debitele de agent termic;
Prepararea apei calde direct la subsolul edificiului și livrarea instantanee la temperatura setată;
Distribuirea uniformă a energiei termice.
„De menționat că imobilele, care actualmente nu dispun de apă caldă menajeră, vor putea restabili sistemul de livrare a apei calde ca urmare a instalării Punctelor Termice Individuale, deoarece instalațiile sunt dotate cu schimbătoare de căldură (unul pentru încălzire și altul pentru apă caldă).
Totodată, aceste blocuri vor putea pe viitor să analizeze opțiunea de modernizare a sistemului de distribuție a energiei termice, prin sistemul de distribuție pe orizontală a energiei termice”, scrie într-un comunicat de presă.