mamaplus

Ce și cum ar trebui să mănânce un copil ca să fie sănătos. Sfaturile specialiștilor în nutriție

-
//
09.11.2023

Cinci porții de legume și fructe, fiecare cât un pumn de copil, cereale, carne și lapte, dar în cantități limitate. Sucul înlocuit cu apă și o oră de mișcare pe zi.

mamaplus

Acestea sunt indicațiile specialiștilor în nutriție pentru hrana zilnică a copiilor, astfel încât să crească sănătos. Campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț” are rolul de a-i ajuta pe părinți și copii să învingă obezitatea. Asta în condițiile în care tot mai mulți români au probleme cu greutatea.

Elevii dintr-o clasă știu că fructele și legumele sunt bune pentru sănătate.

Specialiștii vin cu explicații clare în ceea ce privește alimentația copiilor din clasele primare. Sunt cinci categorii de produse care nu trebuie să lipsească în nicio zi:

- 5 porții de legume și fructe - o porție trebuie să fie cât decât pumnul copilului.

- 4 porții de cereale - adică o felie de pâine, orez, paste fierte, fulgi de cereale. - 4 porții de alimente cu proteine - cât podul palmei copilului sau 1 ou.

- 2-3 porții de lactate - adică o cană de lapte, ori o bucată de brânză cât o cutie de chibrituri.

- 4-5 pahare cu apă.

Jumătate din farfuria copiilor trebuie să conțină fructe și legume, iar în cealaltă jumătate sunt cereale, proteine și lactate. Dacă mai cere o porție, ar fi bine ca părintele să aștepte 5-10 minute să vadă dacă într-adevăr cel mic mai are nevoie sau e doar pofticios. Nu este indicată nici recompensa cu dulciuri pentru a-l face să mănânce.

De un an și jumătate Aianis are grijă ce mănâncă, merge la înot și fotbal. A slabit câteva kilograme și se simte mult mai bine.

Reporter: Când aveai mai multe kg cum te simțeai?

Copil: Mă simțeam mai obosit, mult mai plin și nu puteam să alerg foarte rapid. Depinde foarte mult dacă îți dorești să faci asta sau nu, dacă nu-ti dorești nimeni nu te poate face să vrei.

Dr. Bogdan Pascu, medic primar endocronolog pediatru: „Din numărul consulturilor pe care le am zilnic, cam 40% din copiii care vin zilnic suferă de suprapondere sau obezitate. Cam 1 din 3 copii suferă de suprapondere sau obezitate în România”.

Prin proiectul „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț”, derulat de Ministerul Sănătății și de Institutul Național de Sănătate Publică, în luna noiembrie, în școlile din România, copiii și adulți vor învăța cum să mănânce sănătos. Pentru că alimentația părinților trebuie să fie un model pentru cei mici.

sursa