mamaplus

Ce șanse au copiii supradotați pentru a se dezvolta în R. Moldova

-
//
12.10.2023

Anual, peste 3.500 de elevi din R. Moldova participă la olimpiadele regionale, iar cei mai buni ajung în loturile olimpice naționale și merg la competițiile internaționale, câștigă medalii și duc faima țării în lume. Dar câți dintre copiii cu capacități mai mari decât semenii lor au posibilitatea să fie remarcați în R. Moldova, când școlile nu le pot oferi condițiile necesare pentru a se dezvolta?

mamaplus

Alin Popescu vine dintr-o familie cu 10 copii, cu venituri modeste, din satul Gribova, raionul Drochia. Băiatul este pasionat de matematică și studiază mult de sine stătător, în afara orelor. Acest lucru l-a făcut premiant la olimpiadele naționale și i-au oferit posibilitatea de a învăța gratuit în unul dintre cele mai bune licee private din țară, unde taxa este de aproximativ 4.000 de dolari pe an, transmite europalibera.org.

„Din copilărie îmi plăceau cifrele. Aveam jucării cu numere acasă, mama îmi cumpăra și eu mereu mă jucăm, îmi plăcea. Aveam profesor de matematică la școală, dar materialul pentru olimpiadă e mai complicat. În clasele primare mergeam la olimpiade, luam locul întâi la raionale și eram motivat să merg mai departe. În clasa a VIII-a a venit pandemia de COVID și am început să mă pregătesc singur”, a povestit Alin.

Băiatul susține că visează să ajungă la Harvard, pentru că nu-și vede viitorul în R. Moldova. „Încă nu știu în ce domeniu voi studia, dar îmi doresc să merg la studii în SUA, la Harvard, dar o să aplic la mai multe universități”.

În prezent, nu există statistici despre copiii dotați sau supradotați din Moldova. Șefa Direcției evaluări naționale și internaționale de la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, Diana Cojocaru, spune că instituția are un proiect anual de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte, în acest program fiind incluse 21 de olimpiade republicane la 24 de discipline școlare.

Câștigătorii olimpiadelor republicane primesc o diplomă și un premiu bănesc, în funcție de locul obținut: 1.000 de lei - pentru locul întâi, 800 de lei - pentru locul doi și 600 de lei - pentru locul trei.

„Depunem eforturi pentru a majora aceste premii bănești, care sunt mult prea modeste. Cert este că elevii premianți la olimpiadele internaționale sunt remarcați de universitățile din alte țări și pot ușor să meargă la studii acolo unde își doresc”, mai spune funcționara.

Citiți întregul articol aici.