Pe 3 martie a început Postul Paștelui, cunoscut și sub denumirea de Postul Mare, cel mai lung și mai strict post respectat de creștinii ortodocși. Acesta se întinde pe o perioadă de șapte săptămâni și se încheie în noaptea Învierii, pe 20 aprilie. Specialiștii în nutriție recomandă o tranziție treptată la regimul alimentar de post pentru a evita eventualele dezechilibre în organism.

Nutriționiștii spun că, deși organismul simte lipsa proteinelor din carne, acestea pot fi ușor înlocuite cu produse de post care conțin la fel de multe substanțe organice, transmite tv8.md.
„Proteinele vegetale pe care le avem în laptele vegetal, laptele de cocos, de migdale, de asemenea în legume, cum sunt ciupercile, boboasele, lintea, sunt destul de bogate în proteine. Dacă vorbim de grăsimi, nu sunt doar uleiurile, grăsimile sunt nucile și semințele”, a explicat nutriționista, Luminița Suveică.
Pentru a menține un aport optim de nutrienți, specialiștii recomandă un meniu variat și echilibrat:
- Mic dejun: smoothie pe bază de lapte vegetal;
- Prânz: jumătate de farfurie cu legume proaspete sau gătite, o garnitură de orez sau hrișcă și o sursă de proteine vegetale;
- Cina: legume fierte sau coapte, pentru o digestie ușoară.
„Este important ca legumele să ocupe un loc principal în farfurie, completate de carbohidrați sănătoși și proteine vegetale”, adaugă specialistul în nutriție.
Cei care postesc nu trebuie să renunțe la deserturi. Cofetăriile oferă o gamă variată de prăjituri și torturi de post, preparate exclusiv din ingrediente vegetale.
„Avem biscuiți, torturi cu diverse arome și umpluturi, precum și un sortiment variat de prăjituri, toate fără produse de origine animală”, spune vânzătoarea Mihaela Tropoțel.
Pe rafturile magazinelor alimentare a apărut un asortiment mai mare de produse de post care în această perioadă sunt la mare căutare - crupele, boboasele, legumele și fructele.
Postul Paștelui este cel mai lung și aspru post ținut de creștinii ortodocși, el durează șapte săptămâni și se încheie în noaptea Învierii, anul acesta, pe 20 aprilie. Pe parcursul postului există două dezlegări la pește, pe 25 martie, de Buna Vestire și pe 13 aprilie, cu prilejul Floriilor.