mamaplus

Ce pot face părinții care n-au cu cine lăsa copiii acasă în perioada carantinei? Explicația ministrei sănătății

-
//
11.03.2020

Închiderea instituțiilor de învățământ este o măsură menită să protejeze copii, iar părinții trebuie să fie înțelegători. Cel puțin asta a spus ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, fiind întrebată cum comentează nemulțumirea unor părinți în legătură cu măsura impusă de autorități.

Dumbrăveanu susține că angajatorii pot oferi concedii plătite sau adopta un regim flexibil de muncă în raport cu părinții care muncesc și nu au cu cine-și lăsa copiii pe perioada închiderii instituțiilor de învățământ.

„Firmele la care lucrează părinții nici nu e necesar să fie închise. Noi vorbim despre o măsură de precauție de care era nevoie. Noi am învățat lecția mai repede decât alte state, nu am așteptat să avem o transmisie locală a bolii. Am vrut să nu expunem riscului copii. A fost o măsură necesară pentru a securiza copiii. Noi avem vara vacanțe ale copiilor și părinții găsesc soluții, instituțiile se mai închid pentru reparații și părinții găsesc ieșire din situație. Legislația prevede concediul anual plătit sau neplătit care poate fi acordat de angajator, există un regim flexibil de muncă. Angajatorii sunt în drept să aplice aceste măsuri”, a exemplificat Dumbrăveanu.

Șefa de la Sănătate a mai reiterat că închiderea grădinițelor și școlilor a fost o măsură „pentru a securiza copiii”.

„Noi, ca părinți, și eu ca mamă, asigurăm protecția copiilor. Trebuie să fim indulgenți și înțelegători în această situație”,
a mai spus ministra.

Menționăm că Dumbrăveanu a fost rugată să comenteze cazul unei școli și a unei grădinițe private, care au continuat să lucreze și astăzi, în pofida ordinului de sistare a studiilor. 

„Eu am să iau legătură cu ministrul Educației. Mi-au scris și mie părinți, dar dacă a fost decretată o situație de urgență, ordinul de sistare a studiilor este obligatoriu, indiferent dacă e vorba despre instituții publice sau private. MECC va determina sancțiunea”, a conchis ministra, fără însă a spune despre ce instituții este vorba.

Amintim că toate instituțiile de învățământ din țară - grădinițe, școli, colegii, universități - sunt închise începând cu miercuri, 11 martie. Măsura, care va fi valabilă și pe parcursul săptămânii viitoare.