Comercianţii ilegali de ghiocei şi viorele, flori incluse în Cartea Roşie, au dat start businessului. Într-o zonă propice pentru această afacere de pe drumul Chişinău-Orhei, bucheţelul este vândut cu până la 25 de lei. Inspectorii ecologici şi poliţiştii dau asigurări că stau cu ochii pe cei care încalcă legea, iar persoanele care vor fi prinşi în timp ce rup florile din pădure, vor fi amendaţi.
Imaginile au fost surpinse de echipa Publika. La vederea presei, mai multe persoane au luat-o la sănătoasa, prin pădure. O singură femeie a acceptat să vorbescă şi a dat asigurări că florile pe care le vinde sunt din grădina ei, chiar dacă şi asta este o abatere.
"Eu singurică le fac, vin pe şosea și le vând. Ce să fac? Am prea mulți frați acasă, suntem cinci. Să fac de mâncare și să le dăm și lor să mănânce. Cu 20, 25, 15 le vând", a spus femeia.
Pădurarii spun că ghioceii şi viorelele nu au înflorit încă în păduri, pentru că este prea frig. Dar, specialiştii sunt convinşi că florile crescute în grădini de oameni sunt din bulbii rupţi anterior din pădure.
"Mulţi vând din ceea ce cresc acasă. Şi pentru a atrage, un pas de marketing, chiar în cazul când se opreşte automobilul şi procură, ei spun că sunt din pădure. Dacă nu s-ar opri, dacă nu ar staţiona, dacă nu ar fi cerere pentru aceste plante, atunci s-ar stopa în genere toată comercializarea", a declarat Vitalie Starodub, inginer-şef silvic la Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei.
Reprezentanţii Ocolului Silvic din Orhei şi poliţiştii spun că au început deja să facă razii, dar, culmea, în momentul filmării reportajului, nici un vânzător de flori rare nu mai era pe drum.
Oamenii legii spun că pot da sancţiuni doar dacă persoana este surpinsă chiar în momentul în care rupe ghioceii sau viorelele din pădure. Anul trecut, în zona în care de obicei persoanele vând ghiocei, au fost instalate indicatoare rutiere care interzic staţionarea maşinilor.
"Aplicăm şi amenzi, în special discutăm cu ei, le explicăm, le facem cunoştinţă cu legislaţia în vigoare. Anul trecut am întocmit procese verbale, dar din motiv că este foarte greu de persoana, că dumnealor nu vin cu buletine de identitate la comercializare, este foarte complicat pentru precăutarea procesului verbal", a precizat Ştefan Mihalaş, şeful Inspecţiei Protecţiei Mediului Orhei.
Persoanele care culeg din pădure flori pe cale de dispariţie pot primi amenzi de până la 3.000 de lei.