mamaplus

Cazul fetei care a murit în spitalul din Rezina în 2019, încă anchetat

-
//
13.06.2023

Cazul fetei, care a murit în spitalul din orașul Rezina în februarie 2019, este încă anchetat, deși Ministerului Sănătății a creat două comisii pentru elucidare.

mamaplus

Procurorii spun că ședințele de judecată în acest dosar au fost amânate din cauza lipsei celor învinuiți. Bunica fetei decedate susține că probele, care ar indica o atitudine neconformă din partea medicilor, au fost distruse, transmite Jurnaltv.md.

Iulia Lis este cuprinsă de deznădejde. A scris, în patru ani, numeroase plângeri, iar acum nu mai știe ce să facă.

IULIA LIS, bunica fetei: "Domnul avocat a scris o plângere și se caută plângerea și se discuta că scoată dosarul, să mergem mai departe în instanță. Am mai scris o plângere, la sfârșitul lunii decembrie dosarul a fost clasat, au fost scoase de sub învinuire toate persoanele."

Ministerul Sănătății au creat două comisii, care să investigheze circumstanțele în care fata de opt ani a murit la spitalul din Rezina. Membrii comisiilor au aflat că în cadrul instituției au existat mai multe deficiențe, care au dus la agravarea sănătății copilei și, în consecință, a survenit decesul. În raportul Ministerului Sănătății se arată că pacienta s-a aflat până la patru ore în Secţia internare. A urmat și o expertiză făcută în România. 

IULIA LIS, bunica fetei: "Noi am cerut și expertiza română, cu care nu suntem de acord cu ceea ce au scris ei. Da, ei nu au avut probe ca sa vadă ce anume i-au introdus, dar ei au scris că: „medicii nu trebuiau să lase copila fără supraveghere, dar nu e de vină medicul. Între ora asta și asta starea fetei s-a agravat, dar medicul nu e vinovat”.

Iulia Lis consideră că dosarul este tergiversat intenționat, pentru că au fost distruse chiar și probele, care ar fi demonstrat cine se face vinovat de decesul copilei.

IULIA LIS, bunica fetei: "Am spus că vrem ca probele să se păstreze, la care ni s-a spus că „probele se păstrează, nu vă faceți griji”. Nu înțeleg cum poată să le nimicească, de ce. Totul e clar, dacă ele pe 17 sunt cerute și pe 18 ele deja nu mai sunt."

Ședințele de judecată în acest caz, care trebuiau să aibă loc anterior, au fost amânate din cauza că medicii vizați în dosar nu se prezintă în instanță, ne-a explicat procurorul de caz.

ION BERNAZ procurorul de caz: "Ședințele trecute nu s-au amânat din vina mea. Nu au fost părțile interesate, mă refer la medicii care sunt implicați în dosarul respectiv. Ei nu au fost la ședința de judecata, iar dacă noi continuăm examinarea cauzei în lipsa lor, riscam ca în cazul în care acești medici aflau că decizia a fost luata în lipsa lor, puteau să o conteste și avea să tergiversăm iarăși."

Acum, femeia spune că a rămas doar cu amintirile despre nepoțica ei.

IULIA LIS, bunica fetei: "Chiar de micuță, numai mânca piept și după - la bunica. Așa era ea atașată de mine. Ea îmi spunea „Bunicuță, eu sunt a ta pe vecie”... Iată, chiar că pe vecie. Câte zile voi avea doar la cimitir voi veni."

Femeia susține că încă păstrează fotografiile și jucăriile fetei și că îi este greu să se despartă de ele.

IULIA LIS, bunica fetei: "Îmi mănânc sufletul că m-am dus la spital. Să fi stat acasă, copilul meu era viu. Așa, am dus-o la moarte cu mâna mea. Mai tare te doare că nu se găsește o regulă, să fie dreptate și să răspundă fiecare de faptele pe care le-a făcut."

Fata a murit la Spitalul raional Rezina, unde a fost internată cu infecție virală acută, în luna februarie 2019. Ea s-a stins din cauza unei presupuse intoxicații medicamentoase acute.