mamaplus

Briceni: Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în grija unei străine

-
//
25.03.2024

În satul Pererâta, raionul Briceni, o femeie primește copii la întreținere, contra bani, dar fără să fie formalizată custodii pe numele lor. În schimb, părinții sunt sfătuiți să facă procuri sau declarații pe propria răspundere.

mamaplus

Primăria, care este autoritatea tutelară locală, nu a cerut femeii să legalizeze aflarea copiilor la ea în familie. Chiar și așa, asistenta socială din sat a dat asigurări că cei mici sunt bine îngrijiți, că este ordine în casă și că face vizite dese, transmite Tv8.md.

O avocată specializată în drepturile copiilor a povestit cazul unei cliente, care la fel și-a lăsat copilul la persoana respectivă, în decembrie, plecând peste hotare. Deși copilul urma să fie acolo pentru un timp mai îndelungat, a stat doar trei săptămâni. Mama l-a luat de urgență după ce a bănuit că este bătut acolo. De partea cealaltă, femeia acuzată se apară și spune că e primul caz de acest fel în toți cei șapte ani de când oferă servicii de bonă non-stop.

O tânără, care are un copil de șase ani, a povestit că intenționa să plece la muncă peste hotare, însă nu putea să-și i-a micuțul cu ea.

Astfel, tânăra a început să căute o persoană care să stea cu băiatul ei, iar pe un site de anunțuri, a dat de o femeie din satul Pererâta, care oferea servicii de bonă 24/24, contra unei sume de bani.

„Am sunat-o, am vorbit vreo 2-3 ore. Copilul tot a vorbit cu ea. Luni iarăși, asta a fost duminică. Am fost marți să fac niste acte la notar, dar m-au anunțat că aceste acte nu se fac la copil, doar la primăria unde duci copilul. Am dus copilul, am intrat în casă, era totul curat, îngrijit. Totul era ok. Vorbea foarte frumos. Am fost la primărie și am scris cerere de custodie, că sunt de acord și din partea ei. Ea trebuia să aducă certificat de la psiholog și de la poliție. În momentul acela, am căzut pe 20 noiembrie, când erau alegerile. Primarul nu era nici unul, nici celălalt. dar era nevoie de semnătura lui. Am întrebat de grădiniță. La primărie, toți mi-au zis că totul este bine, că a crescut mulți copii. Mi-au zis că plângeri nu au fost pe ea. Primăria știa”, a spus tânăra.

Chiar dacă procedura legală nu a fost finalizată la Primărie, femeia oricum a plecat peste hotare, iar pentru a se asigura că fiul ei este bine încerca să discute cu el ori de câte ori avea posibilitatea. După doar câteva zile, a observat că cel mic se poartă mai puțin obișnuit.

„Aveam vreo 2-3 zile de când munceam, copilul a început să facă treaba mare pe el. El așa ceva nu a făcut niciodată, el se scoală noaptea și se duce la baie. În una din zile, eu am dat și numărul de telefon al prietenului meu, nu e tatăl copilului, dar are o relație bună cu el. A observat că s-a schimbat, când vorbea cu el aștepta parcă cineva să-i zică ce să spună, aștepta acordul. Se uita la ea, apoi spunea. M-am uitat așa și am zis că nu este bine”.

Tânăra mamă a decis să revină în țară și să-și ia copilul.

„Vă spun din ce cauză s-a observat lucrul acesta, pentru că nu i-au făcut baie de când l-am lăsat. Dacă i-au făcut o dată ori de două ori. Când eu l-am obișnuit seară de seară să facă baie. Ea nu mi-a zis de sânge, dar prietenul meu. Eu vineri, după lucru, am sunat-o și întreb: de ce copilul meu a avut sânge la nas. Că s-a lovit cu degetul, prietenului meu i-a zis că de la căldură”.

Mama copilului a spus că atunci când a venit acasă la bonă, a găsito în stare de ebrietate, iar copiii - neîngrijiți.

Citiți continuarea articolului pe Tv8.md.