BRD va lansa zece centre educaţionale peste hotare pentru copiii din diasporă

BRD va lansa zece centre educaţionale peste hotare pentru copiii din diasporă

-
//
16.06.2016

Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) va lansa zece centre educaţionale destinate copiilor din diasporă.

BRD va lansa zece centre educaţionale peste hotare pentru copiii din diasporă

Potrivit informaţiilor oferite de BRD, crearea centrelor educaţionale în străinătate presupune elaborarea unui curriculum la limba română, cu elemente de cultură şi civilizaţie, istorie şi geografie, relaţii sociale, tradiţii şi obiceiuri, arte şi meşteşugărit.

În cadrul subprogramului va fi oferită asistenţă financiară pentru zece asociaţii, centre sau grupuri de iniţiativă din diasporă, cu minimum un an de experienţă în organizarea activităţilor cu caracter educaţional, care sînt interesate să creeze sau să dezvolte centre educaţionale pentru copiii moldovenilor din ţările de reşedinţă. 

De asemenea, în cadrul programului va fi organizat un curs de instruire de cinci zile, în vara anului 2017, pentru zece cadre didactice din diasporă care vor preda în centrele create. Costurile de participare a profesorilor la instruire vor fi acoperite de către organizatori.

Valoarea unui grant este de 3,5 mii de dolari SUA şi va fi acordat asociaţiilor, grupurilor de iniţiativă sau centrelor educaţionale existente pentru o perioadă de un an (1 septembrie 2016 – 1 septembrie 2017). Proiectele declarate cîştigătoare vor beneficia suplimentar de materiale educaţionale, în funcţie de necesităţile lor.

Scopul lansării centrelor educaţionale în diasporă este de a menţine şi dezvolta legăturile lingvistice, culturale şi emoţionale ale membrilor diasporei cu ţara lor de origine – Republica Moldova.

Sursa: Infotag.md