mamaplus

Bookfest își deschide ușile miercuri cu peste 30 de mii de titluri de carte

-
//
30.08.2023

Peste 30 de mii de titluri de carte din Moldova și din România vor fi prezentate la cea de-a VI-a ediție a Salonului Internațional de Carte „Bookfest”. Evenimentul organizat la Mediacor, Universitatea de Stat din Moldova, va fi inaugurat miercuri și va ține până pe 3 septembrie. În această perioadă vor avea loc mai bine de 90 de lansări de carte, iar vizitatorii vor avea ocazia să-i cunoască față în față pe autori. Detaliile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

mamaplus

Unul dintre partenerii Salonului de Carte este Biblioteca Naționale a Republicii Moldova. Directoarea generală, Elena Pintilei, a menționat că este cel mai mare târg de carte în limba română care se organizează în Republica Moldova. La fel, acest eveniment este extrem de important prin faptul că se desfășoară chiar la începutul anului școlar. Vizitatorii vor putea achiziționa cărți la preț promoțional. Încă un aspect important ține de faptul că atât editurile din Moldova, cât și cele din România donează o parte din publicațiile prezentate Bibliotecii Naționale. În cazul în care BNRM are deja publicațiile, acestea sunt transmise bibliotecilor publice din țară.

„Mă bucur mult că anul acesta în cadrul târgului sunt prezente și ateliere de caligrafie, și alte ateliere care vor fi organizate împreună cu artiștii plastici, dar și alte personalități notorii, care îi vor apropia pe copii de carte, de scris, de lectură. Desigur că o parte din evenimente se vor desfășura și în instituții culturale, cum este Muzeul Național de Literatură, în unele biblioteci publice, în unele aule ale USM”, a mai spus Elena Pintilei.

Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România, a menționat că în cadrul „Bookfest” Chișinău vor participa personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului.

Gheorghe Prini, președintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova, a spus că o carte există numai dacă este citită. Și de cititori depinde câtă carte se editează, de ei depinde cultura unui popor. „Dacă o carte nu este citită, ea nu există. Vă rog să faceți ca o carte să devină carte”, a spus Gheorghe Prini.

„Importanța lecturii este greu de supraestimat. Oricât am vorbi, va fi puțin și sarcina noastră este să vorbim cât mai mult despre importanța lecturii și despre faptul că, dacă în viața unui om, la o anumită vârstă lipsesc anumite cărți, aceste lapsusuri nu mai pot fi compensate de anii următori din viață. Deci, este foarte important să avem carte în societatea noastră, în comunitățile noastre. Este foarte important să avem diversitatea și colecțiile de cărți adresate anumitor categorii, începând de la copii”, a declarat ministrul culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan.

Ediția 2023 a Salonului Internațional de Carte „Bookfest” Chișinău beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Și în acest an evenimentul se desfășoară sub înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al președintelui României, Klaus Iohannis.