Avertizare! Jucăriile conectate la internet îi pot spiona pe copii

Avertizare! Jucăriile conectate la internet îi pot spiona pe copii

-
//
13.12.2016

Mai multe organizaţii care militează pentru drepturile consumatorilor avertizează că jucăriile inteligente care pot interacţiona cu copiii îi pot spiona pe aceştia.

Avertizare! Jucăriile conectate la internet îi pot spiona pe copii

Printre modelele la care au fost descoperite vulnerabilităşi se numără păpuşa My Friend Cayla şi roboţelul I-QUE.

Păpuşa şi robotul pot vorbi cu cei mici şi trimit conversaţiile pe care le au către serverele producătorilor, avertizează organizaţiile care au trimis o plîngere la Federal Trade Commission din SUA. Astfel, sînt colectate informaţii precum numele părinţilor, programele TV preferate ale familiei, numele şcolilor la care merg copiii, felurile de mîncare preferate sau coordonate geografice.

Producătorii susţin că au nevoie de aceste înregistrări pentru a perfecţiona produsele, însă chiar şi aşa, cît de sigure sînt serverele pe care acestea sînt stocate nu ştie nimeni. Este posibil şi ca aceste informaţii să fie vîndute mai departe, în scopuri de marketing. În majoritatea cazurilor, clienţii nu sînt informaţi în legătură cu colectarea acestor informaţii.

Plîngerea a fost depusă de organizaţiile Electronic Privacy Information Center, Campaign for Commercial Free Childhood, Center for Digital Democracy şi Consumers Union.

Recent, experţi în securitate au avertizat că păpuşa My Friend Cayla, realizată de compania Genesis Toys, poate fi uşor compromisă de hackeri.

Anul trecut, într-un scandal similar a fost implicat gigantul jucăriilor Mattel. S-a descoperit că păpuşa Hello Barbie, capabilă să se conecteze la internet, dispunea de o aplicaţie şi un serviciu cloud vulnerabile la atacuri.

Cercetătorii cred că 20% dintre copii sînt vulnerabili la atacurile informatice din cauza jucăriilor conectate pe care le au.

Sursa: unimedia.info