mamaplus

Autoritățile nu au soluții concrete pentru a lupta cu exploatarea copiilor prin muncă

-
//
14.06.2024

Odată cu începerea vacanței, mai mulți copii, mai ales cei din sate, sunt nevoiți să muncească din greu. De cele mai multe ori sunt supuși muncilor grele în schimbul unui venit de nimic. Cel mai grav este că autoritățile nu au soluții clare pentru a combate fenomenul copiilor exploatați prin muncă. Anual sunt depistate circa zece astfel de cazuri. Experții spun însă că statistica nu reflectă realitatea.

mamaplus

Fenomenul exploatării copiilor prin muncă persistă și ia amploare în țara noastră. De cele mai multe ori, copiii sunt tratați ca o resursă ieftină și chiar gratuită de muncă, transmite tv8.md.

Mulți sunt cei care, în loc să meargă la școală, se văd nevoiți să muncească fie pentru a-și ajuta familia, fie pentru a se putea întreține. Munca minorilor adesea este folosită în agricultură, comerț sau construcții. 

Echipa „Moldova Gândește” a găsit într-un sat din raionul Orhei o minoră de 11 ani care muncește în seră pentru a obține un venit. Aceasta a povestit despre efortul pe care îl depune zilnic pentru a aduna câțiva bănuți.

„- Vin acasă, mănânc, mă schimb și plec la muncă. - Unde lucrezi? - În seră. - Ce faceți acolo? - Culegem castraveți, tăiem frunzele, punem otravă la plante, pentru a nu fi mâncate roșiile de șobolani. Trei ore - o sută de lei. - O sută de lei? - Da. - Și tu câte ore muncești acolo? - Dacă sunt la școală, trei ore, dacă nu sunt, atunci nouă ore.”

Autoritățile spun că antrenarea minorilor cu vârste de până la 15 ani la munci grele este interzisă.

Citește mai departe pe tv8.md.