mamaplus

Aureliu Ciocoi: ”Anul trecut cifra copiilor afectaţi era practic inexistentă, acum sunt afectaţi de tulpina britanică”

-
//
21.04.2021

Circa 1.000 de femei însărcinate se tratează de COVID-19, iar în întreaga țară rămân a fi infectați cu noul tip de coronavirus aproape 13 mii de copii: „Anul trecut cifra de copii afectați de COVID-19 era practic inexistentă. Acum, însă, şi copiii sunt afectați de această tulpină britanică. Majoritatea copiilor bolnavi având vârste cuprinse între 10 şi 17 ani”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, din fericire, în ultimele 24 de ore, niciun medic nu a fost infectat cu COVID-19, lucru care, potrivit lui, vine să confirme eficiența vaccinului. Aureliu Ciocoi a mai spus că raioanele Taraclia, Hânceşti şi Floreşti au ieşit din zona de cod roşu de alertă privind situația epidemiologică, iar asta pentru că în ultimele zile au fost înregistrate sub 100 de cazuri la o mie de locuitori.

Până în acest moment, 89 de mii de persoane au fost vaccinate cu prima doză de ser anti-COVID-19. Din cele 180 de mii de doze AstraZeneca primite de Republica Moldova, peste 50 de mii au fost distribuite în toată țara. Restul dozelor din acest lot sunt păstrate pentru a putea fi efectuat rapelul. Potrivit informațiilor oferite de MAI, un număr sporit de militari continuă să patruleze în Chişinău, Bălți şi Străşeni.

De la instituirea stării de urgență, peste 15,8 mii de agenți economici şi 1,1 mii de lăcaşe de cult au fost verificate, iar suma totală a amenzilor aplicate se ridică la peste 7 milioane de lei.

Premierul interimar a remarcat că polițiştii se confruntă cu dificultăți în dirijarea fluxului de îmbarcare în transportul public şi atestă încălcări grave în timpul slujbelor religioase, acolo unde oamenii continuă să fie împărtăşiți cu aceeaşi linguriță.

„Mă tem că împărtăşania cu aceeaşi lingură va duce, în următoarele zile, la creşterea numărului de cazuri de infectare cu virusul Covid-19”, a adăugat prim-ministrul interimar. Aglomerații mari se înregistrează în zilele de vineri şi sâmbătă în piețele agroalimentare şi în centre comerciale.

În acest sens, Aureliu Ciocoi a îndemnat administratorii să antreneze personal suplimentar în zilele respective ale săptămânii, pentru a fluidiza traficul de persoane şi pentru a nu le expune riscului de îmbolnăvire.