mamaplus

Au fost stabilite gradele de vulnerabilitate la compensații

-
//
05.12.2023

Persoanele care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul și verificându-și cabinetul personal, scrie tv8.md.

mamaplus

Astfel, dacă cererea de compensații a fost acceptată, cei înscriși pot observa în dreapta o flacără de o anumită culoare și cu o literă, care indică gradul de vulnerabilitate.

mamaplus

Cei care nu vor fi de acord cu gradul de vulnerabilitate vor putea depune o contestație.

„Dacă solicitantul nu este de acord cu categoria, poate scrie o cerere motivată la Ministerul Muncii și noi vom analiza aceste cazuri, vom vedea ce s-a întâmplat, caz după caz și dacă sunt necesare intervenții din partea noastră”, a spus anterior, pentru TV8, secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder.

Dacă nu ați apucat să vă înregistrați pe compensatii.gov.md, pentru a beneficia de facturi mai mici la energie, o mai puteți face, însă ajutorul la contor va fi acordat începând cu luna următoare. 

Compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md.

Cei care au întrebări despre programul de compensații la energie „Ajutor la contor” sau care întâmpină dificultăți la înregistrarea cererii online, pot apela Linia verde 0 8000 5000 sau scrie pe adresa de e-mail: suport@compensatii.gov.md. În regim normal, Linia verde activează de luni până vineri, de la 10:00 până la 20:00, iar sâmbăta – de la 10:00 până la 16:00.

Recent, Guvernul a făcut publice mărimea ajutoarelor la facturi pentru iarnă, iar diferența față de anul trecut este că nu vor mai exista din cei care vor avea compensații concomitent pentru gaze, lumină și căldură. Totuși, statul susține că își va asuma o treime din costul gazelor pe care le vom arde în perioada noiembrie-martie și aproape 60 la sută din factura la căldură. 

Pentru acest an, Guvernul a stabilit șapte categorii de vulnerabilitate. Este vorba de categoria de vulnerabilitate extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. 

Astfel, cei care nu vor avea categorie de vulnerabilitate sau vor primi categoria primară vor achita prețul total stabilit de furnizor, adică 18,07 lei per metru cub. Cei cu categoria de vulnerabilitate scăzută vor achita câte 17 lei, categoria medie – 12,6 lei, ridicată – câte 12,4 lei, iar foarte ridicată – câte 12,2 lei pentru un metru cub. Gospodăriile care vor avea gradul de vulnerabilitate energetică extremă vor achita cel mai puțin – 12 lei pentru un metru cub de gaz. Precizăm că plafonul de consum este de 180 de metri cubi de gaz, iar cei care vor depăși acest consum vor achita tariful integral de 18,07 lei.

Energia termică va fi compensată până la un plafon de 1,3 gigacalorii pe lună. Astfel, gospodăriile cărora le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate energetică extremă vor achita câte 1.450 de lei pentru o gigacalorie. Gospodăriile cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor achita câte 1.475 de lei gigacaloria, categoria ridicată – câte 1.500 de lei, iar cei cu categoria medie vor plăti câte 1.525 de lei pentru o gigacalorie. Gospodăriile cărora le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate scăzută vor plăti câte 2.100 de lei, iar cele cu categoria primară – 2.900 de lei pentru o gigacalorie. Familiile care nu vor avea stabilită o categorie de vulnerabilitate vor achita integral tariful actual în valoare de 3.457 de lei. 

mamaplus

Energia electrică va fi compensată doar pentru consumatorii care o vor utiliza în mod prioritar pentru încălzire, iar plafonul nu trebuie să depășească un consum de 1.500 de kilowați per lună. Astfel, gospodăriile cu categoria de vulnerabilitate extremă vor plăti câte un 1,54 lei pentru un kilowatt oră. Consumatorii cu categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti câte 1,74 lei per kilowatt, iar cei cu categoria ridicată – câte 1,94 lei. Cei cu categoria medie vor plăti 2,14 lei, categoria scăzută – 2,34 lei, iar locuințele cu categoria de vulnerabilitate primară vor plăti câte 2,54 lei per kilowatt oră. Gospodăriile care vor primi categoria fără vulnerabilitate vor achita integral tariful reglementat: 2,88 lei pentru cele conectate la FEE Nord și câte 2,39 lei pentru cele de la Premier Energy.

mamaplus

Guvernul a precizat cum au fost stabilite gradele de vulnerabilitate energetică. Astfel, consumatorii non vulnerabili sunt cei care utilizează mai puțin de cinci la sută din veniturile lor la achitarea energiei. Cei care utilizează între cinci și zece la sută vor fi la categoria primară, iar cei care cheltuie între 10 și 20 de procente din venituri pentru factură sunt la vulnerabilitate scăzută.

Autoritățile susțin că prin mecanismul de vulnerabilitate energetică din acest an s-a încercat ca 80 la sută din gospodării să aibă parte de compensații. Potrivit Guvernului, în acest an pentru compensații la energie în perioada rece a anului vor fi alocate aproape 2,8 miliarde de lei. Suma va acoperi atât compensațiile în factură, cât și cele sub formă de plată monetară în valoare de 800 de lei per gospodărie.