Atenţionări cu privire la masa de sărbătoare

Atenţionări cu privire la masa de sărbătoare

-
//
30.12.2015

În contextul sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu cumpere produsele alimentare din locuri nesigure – de la piaţă sau din stradă. Totodată, specialiştii recomandă să se respecte regulile de igienă şi de păstrare a produselor alimentare, dar şi să respecte consumul moderat de bucate grase. Atenţionările vin din partea Ministerului Sănătăţii în contextul în care în perioada sărbătorilor, numărul solicitărilor pentru asistenţa medicală de urgenţă, în special, din cauza abuzului alimentar, creşte, transmite IPN.

Atenţionări cu privire la masa de sărbătoare

Potrivit medicilor, abuzul alimentar, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi preparare a bucatelor contribuie la creşterea pericolului de contractare a bolilor diareice sau a intoxicaţiilor alimentare. Pentru a evita situaţiile de risc, specialiştii recomandă ca bucatele pentru masa de sărbătoare să fie pregătite cu cel mult 2-3 ore înainte de a fi consumate, în cazul în care nu sunt condiţii necesare de păstrare. Dacă alimentele vor fi consumate după mai mult de 2-3 ore de la preparare, acestea urmează a fi păstrate la temperaturi de 4-8 grade Celsius.

De asemenea, consumatorii trebuie să evite contactul dintre bucatele preparate şi cele nepreparate. Este recomandată folosirea cuţitelor şi storcătoarelor separat pentru alimentele crude şi bucatele pregătite. La fel, este indicată spălarea repetată a mâinilor, nu doar după utilizarea toaletei, dar şi înainte de masă. Se recomandă evitarea preparării alimentelor de către persoane care au vreo leziune sau infecţie pe mâini.

În cazul apariţiei semnelor de boală - temperatură înaltă, dureri abdominale şi diaree, cetăţenii sunt îndemnaţi să se adreseze imediat la medic.

Sursa: ipn.md