Medicii recomandă de stat în soare doar 90 de minute pe zi. Aceasta pentru că expunerile exagerate pot provoca apariția melanomului. Dermatologii le recomandă oamenilor să fie prudenți pe timp de vară, mai ales atunci când e caniculă.
Potrivit statisticelor, cele mai multe persoane afectate de melanom mor în primul an de la diagnosticare. Rata de supraviețuire a acestor pacienți este de 6-9 luni. Medicii recomandă o verificare periodică a pielii, pentru că un semn important pentru diagnosticare este și creșterea numărului de alunițe pe corp, dar și evoluția pe tegument sau sângerarea, mâncărimi, furnicături.
Statul la soare este și benefic, însă perioada de expunere nu trebuie să depășească 90 de minute, pentru că radiațiile ultraviolete se înmagazinează an de an și nu se șterg din celule. Totodată, pielea trebuie protejată și când mergem pe stradă la orele cu grad mare de radiații solare, nu doar când stăm la plajă.
Principalele semne de apariție a melanomului sunt date de „alfabetul melanomului”: a — asimetria aluniței, b — bordură neregulată, c — culoare neomogenă, d — diametrul peste 6 mm, e — evoluție.
Sursa: MedNews