Atenţie, infecţii în Moldova! Află cum te poţi proteja!

Atenţie, infecţii în Moldova! Află cum te poţi proteja!

-
//
03.08.2015

Medicii din Moldova bat alarma: în perioada de vară există riscul să contractezi infecţii. De aceea, trebuie să ştii cum te protejezi de ele, dar şi ce să faci atunci când te-ai îmbolnăvit.

În perioada caldă a anului riscăm să contractăm infecţii care ne afectează în special în zona gâtului în aparatul digestiv. În Moldova au existat cazuri de intoxicare alimentară în masă, inclusiv cu final letal pentru unii oameni, ceea ce a însemnat adevărate tragedii pentru familiile lor. Ce trebuie ă ştim şi ce trebuie să facem pentru a-i proteja pe cei dragi ai noştri şi pe noi personal? Despre aceasta corespondentul Sputnik Moldova a discutat cu şefa Secţiei Terapie Intensivă şi Reanimare a Spitalului din Chişinău de Boli Infecţionase „Toma Ciorbă”,  Galina Chiriacov, medic infecţionist de categorie superioară.

Atenţie, infecţii în Moldova! Află cum te poţi proteja!

Ce fel de infecţii rişti să contractezi vara?

Dat fiind specificul sezonier, vara rişti să contractezi infecţii sub formă de anghine (în regiunea gâtului) şi infecţii intestinale. Acestea sunt provocate de diferite tipuri de bacterii ce produc toxine foarte periculoase pentru sănătate. Este vorba despre infecţii ca salmoneloza, dizenteria, holera, febra tifoidă, escherichioza şi altele.

Cum ajung aceste bacterii în organismul uman?

De fapt, bacterii sunt peste tot, iar în procesul de alimentaţie în stomac ajung aproape de fiecare dată diferite bacterii. Totuşi, organismul uman are imunitate naturală şi bacteriile periculoase, de regulă, nu reuşesc de fiecare dată să ne provoace probleme. Spre exemplu, aciditatea din stomac este unul dintre factorii ce ne protejează de bacteriile periculoase şi nu permite ca acestea să se înmulţească. Dar imunitatea are limitele sale, iar dacă persoana consumă produse în care bacteriile periculoase s-au dezvoltat excesiv, acestea reuşesc să se reproducă în exces şi să ne provoace intoxicaţii. De asemenea, atunci când ne alimentăm cu produse greu digerabile, problemele digestive ar putea să provină de la mai multe cauze simultan: bacteriile infecţioase, indigestia, pancreatita etc. Cât priveşte regiunea gâtului, bacteriile pot provoca infecţii în organele din această parte a corpului mai cu samă atunci când le slăbim capacitatea de a se opune, de exemplu, atunci când, dorind să ne răcorim şi consumăm băuturi prea reci sau îngheţată. Este important să reţinem şi faptul că adesea din cauza mâncării prea consistente pancreasul nu reuşeşte să facă faţă şi atunci apar simptome asemănătoare cu o infecţie intestinală.

Greşeli frecvente ce conduc la contractarea de infecţii

Prevenirea infectării regiunii gâtului şi a sistemului digestiv presupune respectarea câtorva reguli de igienă, dar şi de precauţie. Cele mai frecvente greşeli pe care le comitem sunt:

— uităm să ne spălăm pe mâini înainte de mâncare şi după vizitarea veceului;

— consumăm produse nespălate (ouă, fructe, legume etc.), sau care au fost păstrate în condiţii prielnice pentru dezvoltarea bacteriilor;

— consumăm băuturi sau alimente prea reci;

— combinăm abuziv mâncăruri greu digerabile;

— ignorăm simptomele indigestiilor şi permitem ca infecţiile să se acutizeze etc.

Profilaxie şi tratament

Respectarea regulilor de igienă şi alimentarea corectă şi sigură, sunt reguli simple şi eficiente ce te protejează pe tine şi pe membrii familiei tale. Dar nu de fiecare dată poţi să previi o infecţie intestinală. De exemplu, luarea mesei în localuri în care nu ştii cum este gătită mâncarea comportă riscuri. În cazul în care ai simţit un disconfort după ce ai mâncat ceva suspect, se recomandă luarea imediată a unor măsuri de prevenire a acutizării simptomelor, cum ar fi consumarea unei cantităţi cât mai mari de apă fiartă într-un termen foarte scurt. Aceasta va provoca voma şi astfel stomacul va fi curăţat de o parte mare a bacteriilor şi a toxinelor produse de acestea. De ajutor îţi pot fi, bunăoară, enterosorbenţii (pastilele de cărbune activat sau un echivalent al acestora). Vinul sec de calitate alb sau roşu de asemenea poate, dar numai într-o anumită măsură, să stimuleze o digestie echilibrată, dar nu trebuie să îţi faci iluzia că el te protejează sută la sută. Iar consumul excesiv de alcool de asemenea este periculos pentru sănătate.

Dacă situaţia este gravă, trebuie să apelezi neîntârziat la medic.

Sursa: Sputnik Moldova