mamaplus

Astăzi celebrăm cu gust Ziua Internațională a Ciocolatei

-
//
07.07.2020

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicând momentul introducerii în Europa, în 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria ciocolatei începe în urmă cu peste două mii de ani, în America de Sud, unde era cultivat arborele de cacao. Primul european care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă a fost exploratorul Cristofor Columb, care a şi adus arborele în Europa. La început, exista doar ciocolata caldă, sub formă de băutură, consumată de aristocrați. Ciocolata solidă a apărut pe piaţă în jurul anului 1850, când britanicul Joseph Fry a descoperit că adăugarea de unt de cacao peste praful de cacao formează o masă solidă.

Date interesante despre ciocolată

  • Ciocolata este o legumă. Oarecum. Ciocolata neagră conţine cel puţin 70% cacao. Cacaua este obţinută din boabele de cacao, care, la rândul lor, cresc în arborele de cacao – Theobroma cacao.
  • Simplul miros al ciocolatei ridică nivelul de radiații Theta din creier, ceea ce crează o stare de relaxare.
  • Dacă privim din punctul de vedere al compoziție, ciocolata albă nu este ciocolată pentru că nu conține cacao.
  • Americanii mănâncă aproape 50% din toată ciocolata de pe Glob, în timp ce europenii consumă aproximativ 40% din total.
  • Cea mai mare bucată de ciocolată din lume a cântărit 5.792 de kilograme.
  • Ciocolata amăruie consumată zilnic reduce cu 33% riscul apariției unei bolie de inimă.
  • Un baton obișnuit de ciocolată conține în medie 8 bucăți de insecte.
  • Primul baton de ciocolată a fost inventat în 1847 de către Joseph Fry.
  • Denumirea științifică a arborelui de cacao este Theobroma, care se traduce în „mâncarea zeilor”.
  • În practică, ciocolata a fost descoperită de mayași și pentru 90% din istoria ei a fost consumată în stare lichidă.
  • Există și un al patrulea tip de ciocolată pe lângă cea cu lapte, cea neagră și cea albă. Acest sortiment poartă numele de ciocolată blondă.

Precum multe alte alimente, ciocolata este sănătoasă atunci când este consumată cu moderaţie. Zahărul şi grăsimile adăugate în timpul procesării fac ciocolata să fie bogată în calorii ce pot duce la creşterea în greutate. Majoritatea efectelor negative sunt asociate consumul exagerat de ciocolată.