mamaplus.md

Aproape jumătate din lotul de ghirlande nu corespund normelor de siguranţă

-
//
07.12.2018

Aproape jumătate din lotul de ghirlande care se vând la noi nu corespund normelor de siguranţă. Mai grav este că oamenii le cumpără de unde apucă, fără a se asigura de calitatea acestora. Pentru a evita tragediile de sărbători, inspectorii au mers în inspecţie la Piaţa Centrală. Rezultatele verificărilor sunt îngrijorătoare.

mamaplus.md

"Lungimea firului de la primul bec până la priză nu corespunde, trebuie să fie de un metru şi jumătate. Avem 0,74 cm. Categoric se interzice astfel de ghirlande de utilizat."

Cu astfel de ghirlande sunt pline mai toate tarabele. Specialiştii atenţionează că instalaţiile pot provoca oricând un scurtcircuit.

"Iată lucrul asta unde schimbă programa acestor ghirlande trebuie să fie mai dur. Pentru ca conexiunea să fie mai rezistentă. Fiindcă copii pot să tragă de ea sau să se împiedice şi pot să provoace ceva nevăzut", a spus Petru Moldceanu, inspector Agenţia pentru Protecţia Consumatorului.

Mai mult, în timpul inspecţiei, niciun vânzător nu a putut prezenta certificatul de conformitate. 

- Şi aveţi declaraţia de conformitate?

- O să arăt la...

- Aveţi?...

Cei care comercializează ghirlande care nu corespund standardelor riscă amendă de până la 7.000 de lei.

- Ele trebuiesc toate scoase din vânzare.

- O să le scoatem.

- Duse la cutie şi aştetaţi când o să aveţi declaraţia.

- Noi o să le dăm înapoi la firmă.

Inspectorii le recomandă oamenilor să cumpere ghirlande pentru pomul de Crăciun doar din magazine specializate. 

- Luminiţele important colorate să fie.

- Dar regulile de procurare?

- Ca să fie...

- Nici nu ştiu cum să vă spun.

"Pentru început vreau să spun că este foarte periculos să cumpărăm luminițele, pentru că unele din ele sunt fabricate în subsoluri undeva, fără careva certificate, fără să fie verificate", a spus o femeie.

După 12 ore de luminat, instalaţiile trebuie scoase din priză pentru cel puţin şase ore ca să evităm supraîncălzirea acestora.

Sursa: publika.md