„Apă-Canal Chişinău” nu intenționează să întrerupă alimentarea cu apă. Mai mult, deocamdată nu există necesitatea ca locuitorii capitalei să fie alimentați după un anumit program, iar la necesitate, admnistrația furnizorului de apă va solicita deschiderea barajulului pentru a asigura nivelul mediu pentru funcționarea Stației de captare a apei Nistru. Anunțul vine ca urmare a recomandărilor autorităților de mediu privind raționalizarea consumului de apă.
Potrivit informației de ultimă oră, nivelul apei a ajuns la 8,5 m. Deși, din cauza secetei, nivelul apei în râul Nistru scade, deocamdată Stația de pompare a apei, Nistru, de la care se alimentează Chişinăul, activează în regim normal. Întru asigurarea serviciilor de apă și canalizare fără întrerupere, specialiștii ACC monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru.
Chiar dacă nivelul mediu al apei în Nistru nu a ajuns la limita critică de 8,3 metri, furnizorul din Chişinău recomandă utilizarea apei doar în scopuri menajere. Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor etc., operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc.).
Recomandări importante pentru locuitorii capitalei
Pentru a depăși astfel de perioade, este necesar ca utilizatorii să conștientizeze faptul că un consum propriu ridicat duce la o lipsă de apă pentru toți ceilalți membri ai comunității. Consumul normal de apă potabilă înregistrat lunar într-o gospodărie se situează în jurul valorii de 5 mc/persoană (5000 litri/persoană), adică aproximativ 170 de litri/zi pentru fiecare membru al familiei.
În acest context, admnistrația furnizorului de apă, vine cu unele recomandări în ceea ce privește reducerea consumului de apă:
- faceți duş şi nu baie şi puteți reduce consumul cu până la 80%!
- reparați obiectele sanitare stricate! Un robinet care picură consumă aproximativ 11 litri/zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri de apă potabilă pe zi!
- nu lăsați apa să curgă atunci când vă spălați pe dinți sau când spălați vasele!
- o treime din apa utilizată în gospodărie este pentru toaletă. Achiziționați rezervoare WC cu funcționare economică pentru a reduce consumul de apă!
- folosiți programul economic al maşinii de spălat atunci când articolele de îmbrăcăminte nu sunt prea murdare!
- verificați periodic indexul de apometru, cel puțin o dată pe săptămână, nu numai la data la care trebuie să transmiteți autocitirea. Puteți depista astfel eventualele pierderi de apă ce apar pe reţeaua interioară!