mamaplus

Angajații Spitalului Clinic Municipal Nr.1: Administrația nu ne spune în ce secție sunt cei infectați cu COVID-19

-
//
07.05.2020

La 25 aprilie, doi angajați din cadrul Spitalulului Clinic Municipal Nr.1 (IMSP SCM Nr. 1), sub protecția anonimatului, au comunicat pentru Ziarul de Gardă că în cadrul spitalului există un focar de infecție în rândul angajaților.

Ei ziceau că administrația nu le oferă informații suficiente despre infectați și că 42 de probe la coronavirus care au fost prelevate de la angajați ar fi fost distruse din motive necunoscute. Din acest motiv probele au fost prelevate repetat.

De asemenea, tot ei ziceau că o secție de terapie intensivă pentru nou-născuți a activat încă trei zile după ce a fost instituită oficial carantina din cauză că în secție existau cadre medicale infectate cu coronavirus.

Din spusele angajaților, în secția Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 1 a spitalului s-au infectat câțiva medici și câteva asistente medicale pentru copii. Deoarece secția nu este mare, toate cadrele medicale au fost în contact unul cu altul. Deși oficial, secția se afla în carantină, cadrele medicale au mai lucrat timp de două zile, iar în secție s-au mai aflat copii.

„Îndată ce a fost instituită carantina în secție, personalul medical ar fi trebuit să fie trimis în carantină, iar pacienții să-i cureze alți medici, deoarece medicii pot fi periculoși pentru pacienți. În această secție sunt internați copii cu probleme, născuți înainte de termen, sau care au vreo traumă sau infecție și ei vin într-o secție unde există un focar de infecție cu coronavirus”, spun lucrătorii medicali.

Vasile Andriuța, medic epidemiolog în cadrul IMSP SCM nr. 1 a comunicat că în cadrul instituției activează două secții de Reanimare și Terapie Intensivă pentru nou-născuți, una urma să fie închisă la 22 aprilie, dar cealaltă secție nu era încă pregătiră să primească toți pacienții. 

„Actul de plasare în carantină și de stopa activitatea secției Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 1 a fost emis încă la 22 aprilie, însă, din motiv că Secția Reanimare și Terapie Intensivă a nou-născuților nr. 2 din cadrul spitalului nu era deschisă și pregătită ca să preia pacienții, prima secție a fost nevoită să lucreze încă trei zile. Aceasta a fost pricina cea mai mare din care s-au mai contaminat încă șase persoane. Ele au fost nevoite să se afle încă trei zile în focarul acela. Nu erau create condițiile în reanimarea numărul doi, deoarece angajații secției se aflau în autoizolare. Din acest motiv am fost nevoiți să prelungim cu trei zile activitatea în condițiile care erau. Acolo trebuiau externați copiii, sau transferații în alte instituții (n.r. medicale). Algoritmul de protecție individuală a fost respectat. Am pățit-o ce am pățit-o”, a spus medicul.