Se trezesc zilnic la ora 05:00 și ajung acasă seara târziu, iar pentru munca lor primesc un salariu derizoriu. Este vorba despre personalul auxiliar din grădinițe și școli care muncesc din greu și au o responsabilitate enormă legată de hrana copiilor. Administrația instituțiilor spune că, de obicei, cei care rămân să lucreze pentru așa salariu sunt persoane de peste 60 de ani.
De mai bine de un an, Natalia Marulea activează la grădiniță - creșă „Licurici" numărul 112 din sectorul Botanica al Capitalei. Ziua sa de muncă începe la ora 05:00, iar pentru efortul depus femeia primește un salariu de 3.000 de lei, transmite moldova1.md.
Și chiar dacă nu are un salariu decent, Natalia spune că sunt câteva lucruri care o motivează să lucreze în continuare aici.
„Mă ține dragostea față de copii, dragostea față de muncă, am avut cursuri gratuite, ne-au instruit, adică îmi place ceea ce fac, doar că nu suntem remunerați”, menționează Natalia Marulea.
Potrivit directoarei grădiniței, este greu de găsit lucrători în cadrul blocului alimentar pentru că salariile încep de la 2.200 de lei. De multe ori, pentru angajare se adresează persoane cu vârstă înaintată.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, spune că salariile personalului auxiliar ar putea crește în anul 2024, odată cu aprobarea salariului minim.
Salariul lunar al unui bucătar care activează într-o grădiniță din Republica Moldova, pentru 10 ore de muncă pe zi, nu depășește cu mult 3.500 de lei.