Alimentaţia nesănătoasă ne scurtează viaţa! Mii de moldoveni suferă de boli diareice acute

Alimentaţia nesănătoasă ne scurtează viaţa! Mii de moldoveni suferă de boli diareice acute

-
//
08.04.2015

Numărul oamenilor care se îmbolnăvesc din cauza infecţiilor alimentare este într-o continuă creştere. Specialiştii avertizează că produsele nesigure, care conţin bacterii sau substanţe chimice, provoacă mai mult de 200 de boli, de la diaree până la cancer. 

Alimentaţia nesănătoasă ne scurtează viaţa! Mii de moldoveni suferă de boli diareice acute

Mihai Marcoci din oraşul Soroca suferă de o afecţiune a pancreasului. Pentru a-şi menţine sănătatea, pacientul este internat periodic în spital.

"Ca toţi studenţii aveam o gastrită încă în studenţie şi cu timpul s-a ajuns şi la pancreatită. Pe timpul vieţii am avut poate o alimentare nu chiar corectă, nişte gânduri nu prea sănătoase, nişte stresuri", a spus pacientul Mihai Marcoci. 

Bărbatul spune că boala l-a făcut să înţeleagă cât de important este să ai un mod sănătos de viaţă.

"Celor tineri le recomand să se alimenteze corect. Le-aş recomanda să cumpere produse alimentare din puncte autorizate din punct de vedere igienic, să nu cumpere alimente de pe marginea drumurilor", a mai spus pacientul.

Potrivit medicilor, toxiinfecţiile alimentare apar cel mai des din cauza nerespectării condiţiilor de pregătire a bucatelor acasă, dar şi din cauza alimentelor necalitative procurate din locurile neautorizate.

"Pentru un stil de viaţă sănătos, în primul rând o alimentaţie sănătoasă, cu administrarea tuturor ingredientelor, respectarea unor regimuri alimentare corespunzător individual la fiecare persoană", a declarat şefa Secţiei Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Republican, Raisa Tănase. 

Oamenii cunosc aceste reguli, dar nu prea le respectă:

"Mulţi oameni se îmbolnăvesc deoarece consumă alimente cumpărate, mai ales din magazine. Asta tot dăunează grav sănătăţii."

"Dacă dispun de mijloace, de bani se alimentează poate şi mai corect, dar în lipsa banilor nu poţi să-ţi permiţi dietic."

Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, anul trecut, peste 12.000 de persoane au suferit de boli diareice acute. Numărul acestora a crescut cu trei mii de cazuri, în comparaţie cu 2013. 

Sursa