mamaplus

Alertă meteo! Cod Galben de ploi cu descărcări electrice și grindină în toată țara

-
//
16.08.2022

Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat au emis o alertă de Cod Galben de vreme instabilă. Mai exact, se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice, însoțite de vijelie în rafale de până la 15-20 de metri pe secundă și grindină. Avertizarea meteo este valabilă marți, 16 august, în intervalul orelor 13:00 - 21:00.

În perioada menționată, cantitățile de precipitații acumulate pot duce la inundarea gospodăriilor aflate în zonele joase (la baza versanților). Pe unele râulețe şi cursuri mici de apă sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieşirea ei în luncă Totodată, în timpul ploilor puternice rețelele de canalizare ar putea fi blocate, iar culturile agricole ar putea fi înnămolite şi pătulite.

Este posibilă apariția fenomenului de acvaplanare, care poate duce la pierderea controlului direcției de mers a autovehiculului. Specialiștii recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, curățarea canalelor de scurgere, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile. De asemenea, trebuie să adapteze viteza autovehiculului la condițiile de drum și să asigure o bună stare a barajelor de către agenții economici, în subordinea cărora se află iazuri şi bazine de apă.

Din cauza grindinei, unele acoperişuri ale imobilelor ar putea fi afectate, precum și obiectele metalice mai puțin rezistente (de exemplu, caroseriile automobilelor). Se recomandă ca cetățenii să nu părăsească imobilele și să se adăpostească în încăperi sigure, cât mai departe de geamuri.

Totodată, cetățenii sunt sfătuiți să oprească autovehiculul pe marginea carosabilului pentru a evita deteriorările la nivelul caroseriei.

Este recomandată și folosirea plaselor antigrindină pentru protejarea culturilor.