Nu mai puțin de 322 de specii animale au dispărut în ultimele cinci secole ca urmare a acțiunii oamenilor. Și mai grav este că două treimi dintre aceste extincții s-au petrecut în doar ultimii 200 de ani, se arată într-un studiu publicat în prestigioasa revistă Science, citat de stiintasitehnica.com
Situația este departe de a putea fi remediată, susțin autorii studiului, oamenii urmând să ducă la dispariție mult mai multe specii în viitorul apropiat.Printre acestea, amfibienii și nevertebratele sunt cele mai vulnerabile, numărul reprezentanților acestora înjumătățindu-se în ultimii 35 ani, o perioadă în care numărul oamenilor s-a dublat.
Ecologiști, zoologi și alți oameni de știință deoptrivă susțin că dacă măsuri urgente nu vor fi luate pentru a salva speciile aflate în pericol, nimic nu se va mai putea face pentru a le aduce înapoi. Aceștia au încercat să demonstreze că animalele valorează mult mai mult vii decât moarte, vorbind într-un limbaj pe care toți îl înțeleg, acela al banilor.
"73% dintre vizitatorii Namibiei sunt oameni care vin să vadă natura, banii acestora însemnând 14,2% din creșterea economică a țării. America Latină adună 275 de milioane de dolari anual numai de la turiștii care vin să vadă balenele.În SUA, excursiile în care oamenii pot vedea rechinii aduc 314 milioane de dolari pe an și susțin 10.000 de locuri de muncă”, se arată în studiu.
Autorii studiului sunt de părere că reîmpădurirea zonelor defrișate, stoparea defrișărilor, readucerea animalelor în habitatele lor de odinioară, blocarea speciilor invazive aunt doar câteva dintre măsurile urgente care ar trebui luate.
"De la picturile rupestre care au reprezentat nașterea artei, la modelele culturale și sportive de azi, animalele sălbatice sunt parte din cultura noastră, și asta într-un sens real, evolutiv. Aceste animale ne-au făcut ceea ce suntem azi”, concluzionează Josh Tewksbury, unul dintre autorii studiului.
Sursa: publika.md