mamaplus

73 de loturi de pește stricat urmau să ajungă în grădinițe și alte instituții de stat

-
//
10.10.2019

În ultimele aproape două luni, în Republica Moldova au fost introduse 73 de loturi de pește infectat cu paraziți. Schema a fost posibilă cu participarea Centrului Republican de Diagnostic Veterinar, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv al peștelui, care emitea certificate veterinare false.

Pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar șefa Executivului, Maia Sandu, atenționează cetățenii să fie atenți la produsele de pește pe care le achiziționează.

Din informațiile Corpului de control, s-a dovedit că, de regulă, era vorba de pește ieftin, iar loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din Horeca și instituții publice precum grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe.

De asemenea, poliția și angajații de ANSA au fost solicitați să efectueze controale în piețe și locurile de comercializare a peștelui de import pentru a preveni comercializarea peștelui infectat.

În mod procedural, în posturile vamale de frontieră, sunt prelevate probe din loturile din produsele importate. După sigilare, acestea ajung la laborator pentru efectuarea analizelor. Angajații laboratorului, efectuează analizele şi conform normelor trebuie să introducă datele în Sistemul Informațional de Management al Laboratoarelor (LIMS) cu specificarea expresă a conformităţii sau neconformităţii produsului. Aceasta de fapt nu se întâmplă. Mai mult decât atât, rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA.

Sursa: cotidianul.md