Acutizarea de primăvară este tipică pentru aproape toate bolile cronice. Motivele sînt clare: organismul este slăbit după iarnă, fructele şi legumele în acest moment își pierd vitaminele și valoarea lor calorică, iar fluctuaţiile presiunii atmosferice şi creșterea radiaţiei solare nu sînt favorabile stării de sănătate.
Iată 5 afecțiuni cronice care cel mai frecvent se acutizează în primăvară:
1. Ulcerul. Cu o probabilitate de 100 % ea începe "să-și facă de cap", în luna aprilie, la cei predispuși la ulcer. Cum poate fi explicat acest lucru, medicii nu au stabilit încă. Deosebit de periculoase sînt complicaţiile generate de ulcere, care necesită intervenții chirurgicale de urgență. Cu toate acestea, chiar dacă acutizarea este depăşită cu succes, pe mucoasa stomacului sau intestinului se formează o cicatrice – o porțiune care nu este capabilă să funcţioneze normal.
2. Bolile psihice. Creşte frecvenţa tulburărilor depresive şi a diferitor stări nevrotice. Motivul este, potrivit medicilor, dereglarea de primăvară a ceasului biologic ca urmare a modificărilor duratei zilei. Ar trebui să devină precaută persoana care simte slăbiciuni, îi este dificil să se impună să facă ceva, este nemulţămită de sine şi familie, nu vrea să comunice cu alţii, este dominat de gînduri pesimiste, mai ales despre viitor. Medicii recomandă: la începutul lunii aprilie, mergeți la culcare cu o oră mai devreme decît de obicei, plimbați-vă seara, respirați aer proaspăt şi faceți sport. Puteţi lua o săptămînă de concediu de la locul de muncă şi relaxaţi-vă.
3. Răcelile. Vremea schimbătoare, imunitatea slăbită, şi chiar un scurt contact cu un bolnav pe stradă sau în transportul public - toate acestea creează primăvara un mediu ideal pentru bolile infecțioase și bronhopulmonare. Răcelile de sezon îi afectează pe toți, fără excepţie. Nu neglijați regulile de igienă personală: spălaţi-vă pe mîini după ce veniți de afară şi aerisiți spaţiile de locuit. Chiar dacă deschideţi fereastra în apartament doar pentru 5 minute pe oră, acest lucru este suficient pentru a reduce în substanțial concentraţia de microbi din aer.
4. Alergia. Aceasta este una dintre bolile cele mai răspîndite afecțiuni de primăvară. Reacţia la polen se numește polinoză. Acest tip de alergie ăpoate fi provocat de aproximativ 100 de plante. Această boală se tratează forte greu. Medicii recomanda: să nu ieșiți din casă pînă la ora 11 dimineaţa, pe vreme însorită şi cu vînt.
5. Bolile dermatologice. Agravarea lor - un alt semn al primăverii. Victima a acneei de aprilie sînt nu numai adolescenții, dar, de asemenea, femeile de la 20 la 40 de ani. Din cauza restructurării organizmului (ca urmare a factorilor sezonieri), glandele sebacee nu mai fac faţă. Pentru a evita astfel de probleme dermatologice, medicii recomandă consumul mai multor vitamine.
Sursa: moldovenii.md