mamaplus

44 de elevi din Moldova vor studia în SUA

-
//
10.08.2023

44 de elevi din Republica Moldova, câştigători ai programului FLEX, au plecat în Statele Unite ale Americii.

mamaplus

Timp de un an, ei vor studia într-o şcoală americană, vor fi implicaţi în mai multe activităţi şi vor fi găzduiţi de o familie de peste Ocean. Cei care au trecut anterior printr-o asemenea experienţă spun că programul le-a schimbat viaţa, transmite Tvr Moldova.

Alexandra este una dintre absolventele programului FLEX Moldova, iar recent a revenit din Statele Unite ale Americii. La doar 16 ani a avut ocazia să trăiască o experienţă unică, departe de casă, pe continentul american. Timp de zece luni, a studiat într-o şcoală din statul Wisconsin.

ALEXANDRA BERNAZ absolventă program FLEX: „După program am devenit o altă persoană. Am avut o şcoală relativ mică de 400 de elevi. Am participat la activităţile extracurriculare americane. Am avut o familie relativ mare, trei fraţi gazdă şi trei câini. Cu părinţii gazdă am avut o relaţie aparte. M-au primit ca fiica lor, Tatăl gazdă a învăţat cuvântul fiică.”

ANDREEA CERTAN absolventă program FLEX: „America, în general, anul meu, poate fi descris ca un an în care încerci lucruri noi, asta e tot ce FLEX înseamnă. Înveţi cum să trăieşti singură, cum să trpieşti într-o societate diferită, să fii independentă.”

ALEXANDRU MACAR absolvent program FLEX: „Şcoala, la fel, este deosebită faţă de cea de-a noastră. Sunt multe momente pe care le vedem în filme. MUSCĂ 01.52 Colegii au fost foarte prietenoşi. E o experienţă care-ţi schimbă viaţa la 180.”

Dacă, anii trecuţi, la programul FLEX aplicau în medie 900 de tineri, atunci, în 2022, au fost peste o mie de elevi. Pentru a fi înscrişi în proiect, doritorii trebuie să urmeze câţiva paşi.

DANIELA BUTNARU coordonator program FLEX Moldova: „Să fii născut de pe 1 ianuarie 2007 pînă pe 15 iulie 2009, să fii elev în clasa a 9, 10, 11 la noi în ţară şi desigur să fii eligibil pentru o viză în SUA şi să cunoşti engleza la un nivel intermediar să accesezi site-ul discoverflex.org/apply până pe 28 septembrie.”

Toate cheltuielile de drum şi de şedere în SUA sunt acoperite de Programul FLEX Moldova.

DANIELA BUTNARU coordonator program FLEX Moldova: „Călătoria dus-întors, o bursă lunară de 200 dolari.30 familia gazdă le vor acoperi trei mese pe zi, o asigurare medicală.”

CHRIS FLOWERS director American Councils în Republica Moldova: „Credem că educaţia internaţională este foarte importantă pentru descoperirea a noi orizonturi, noi oportunităţi pentru oamenii din toată lumea. Lucrăm la diferite programe de schimb de experienţă. Programul FLEX este cel mai mare.”

Programul FLEX este activ în Republica Moldova de 30 de ani.