Care femei pot și care nu pot alăpta? Despre lactație la modul general

Olga Gutium

consultant în alăptare

www.mamicaalapteaza.md

Alăptarea este un proces pe cât se poate de firesc, estetic și natural. Totuși în pofida acestui fapt, multe mămici întâmpină dificultăți la acest capitol, iar de multe ori se întâmplă ca din această cauză chiar să renunțe la alăptare. Dificultățile legate de lactație survin de cele mai multe ori fie din lipsa de informație sau din contra din cauza posedării informației eronate. Pentru a vă prezenta o introducere în bazele alăptării corecte, sănătoase și de durată, „Mămica Alăptează” a relizat un interviu cu expertul permanent al proiectului, consultanta în lactație Olga Gutium. Aflați din acesta cum să vă bucurați de o alăptare corectă și fără dificultăți, în ce cazuri trebuie să stoarceți sânul și dacă trebuie sau nu să-l pregătiți cumva anume din timpul sarcinii.

Care femei pot și care nu pot alăpta? Despre lactație la modul general

Cine poate alăpta la sân și care femei nu o pot face?

Alăptarea este un proces natural, unul de care depinde supraviețuirea speciei umane, tocmai din acest motiv, aproape toate femeile pot alăpta. Procentajul femeilor care nu pot alăpta, dar  și a celor cărora le este contraindicat, este mizer.

Dacă după naștere femeile o să alăpteze așa cum e conceput de către mama natură să se desfășoare acest proces (e vorba de alăptarea la cerere, atașarea corectă și cât mai frecventă la sân a nou-născutului și alăptarea nocturnă), atunci probleme la capitolul lactație, nu ar trebui să apară.

Contraindicații pentru alăptare se emit foarte rar. De regulă atunci când e vorba de un tratament ce presupune administrarea preparatelor dăunătoare, cum ar fi chimioterapia.  Femeilor care au tuberculoză în formă deschisă și SIDA la fel le este recomandat să renunțe la alăptare, dar și atunci când copilul suferă de patologii severe.

Ce dificultăți pot fi întâlnite în procesul de alăptare?

În mare parte complicațiile intervin după o naștere mai dificilă. În această situație din cauza stresului pe care l-a suportat mama, începutul alăptării poate fi ceva mai dificil, dar nu și imposibil; sau din motiv că mama nu cunoaște cum să atașeze corect nou-născutul la sân, iar acesta apucă sânul incorect. Se întâmplă ca în aceste cazuri să fie nevoie de intervenția unui specialist în alăptare, iar mama trebuie să fie echipată cu multă răbdarea.  Cu timpul și aceasta și nou-născutul o să învețe cum să se bucure pe deplin de procesul alăptării. Aș vrea să mai menționez două mari dificultăți cu care se confruntă femeile în procesul de alăptare. E vorba de lipsa de informație și  presiunea din partea rudelor și a prietenilor.

Care femei pot și care nu pot alăpta? Despre lactație la modul general

Atașarea corectă la sân

Cum trebuie o mamă să-și pregătească sânii din timpul sarcinii? Pe internet circulă metode cum ar fi cea care presupune frecarea mamelonului cu un prosop aspru. Se practică așa ceva?
Sânul femeii este din start pregătit pentru alăptare, de fapt aceasta îi și este menirea. Sânul nu necesită nici un fel de pregătire specială. Cel mai util lucru ar fi informarea despre însăși procesul lactației, despre cum și cât  timp este recomandat să vă alăptați copilul. Ce ține de metoda prosopului, aceasta promite să pregătească mamelon și să prevină eventual crăpăturile acestuia, dar mamelonul nu are nevoie de pregătire pentru că în procesul alăptării acesta nu participă. În cazul în care copilul e poziționat corect la sân, atunci el suge sânul, nu mamelonul.

Unicul caz în care sânul ar trebui pregătit din timp, este atunci când femeia este posesoarea mameloanelor plate.

Când femeile ar trebui să stoarcă sânul și când nu e nevoie de această procedură?

În mod normal sânul produce exact atâta lapte de cât are nevoie copilul. Asta se întâmplă din simplu motiv că producția de lapte este dictată de către copil, de frecvența atașărilor la sân.  Alăptarea la cerere este calea spre o lactație bună, este garanția că sânul o să producă suficient lapte.

Stoarcerea sânului e necesară doar atunci când există o insuficiență de lapte, în caz de lactostază (când sânul se întărește) sau atunci când mama are nevoie să lipsească de acasă și stoarce lapte pentru ca ulterior bebelușul să fie hrănit. În rest, dacă alăptarea are loc la cerere, stoarcerea sânului nu e necesară, în caz mama se poate confrunta cu o  hiperlactație, care e la fel o problemă.

Care sunt bazele unei alăptări corecte și de durată?

Principiile de bază a unei alăptări corecte sunt atașarea corectă la sân a nou-născutului și deci stimularea corectă a sânului prin alăptarea cât mai frecventă. De asemenea și alăptările nocturne, este recomandat să nu utilizați suzete și biberoane, până la șase luni copilul să primească doar sânul matern. După șase luni și respective după începerea diversificării, bebelușii în continuare trebuie să fie alăptați la cere până la vârsta de un an.  După un an, decizia aparține mamei dacă alăptează la cerere sau respectă un anumit regim de alăptare.

Autor: Anastasia Popescu

Care femei pot și care nu pot alăpta? Despre lactație la modul general

www.mamicaalapteaza.blogspot.com